Prostreno.cz

Nejdražší potraviny z celého světa

Někdy si člověk sem tam vyhodí z kopýtka a dopřeje si něco dobrého na zub. Obvykle je to laskomina, kterou si běžně nekupuje, protože patří do vyšší cenové relace. Ale co když je její hodnota větší než vyšší? Tohle jsou nejdražší potraviny světa, nad jejichž cenami se vám protočí panenky!

Kus, gram, kilogram. Je jedno, v jakých jednotkách se pohybujete, některé dobroty nevycházejí z módy a neztrácejí na ceně. Které? Pro tyhle musíte sáhnout hluboko do kapsy!

Vanilka

Jeden vanilkový lusk přijde na víc jako stovku, nezřídka se jeho cena pohybuje okolo 200 korun za kus. Z tohoto důvodu vanilku většina supermarketů přestala nabízet, neboť lidé přešli na její náhražky.

Šafrán

Drahým kořením stále zůstává i šafrán, v jehož případě cena odpovídá náročnosti sklizně. Pestíky z květů krokusu setého se totiž vytrhávají ručně. Jeden gram se může vyšplhat až na 350 korun.

Foie gras

Foie gras se vyrábí ze ztučnělých kachních či husích jater. Takováto játra se dají připravovat na „minutku“, nebo z nich lze dělat různé druhy terin či paštik. Cena za kilo? 1 200 až 4 000 korun českých, tedy týdenní výdaj čtyřčlenné domácnosti na jídlo.

Fugu

Prý k smrti dobrá ryba! Fugu má pověst nejnebezpečnějšího jídla na planetě. V jedné rybě je tolik jedu, že dokáže zlikvidovat 30 lidí. Její přípravu mohou provádět pouze kvalifikovaní kuchaři, kteří prošli třemi a více lety intenzivního tréninku. To z konzumace dělá adrenalinový sport. Za plnohodnotný sashimi set, nejčastěji servírovaný ve tvaru kytice, zaplatíte i 4 000 korun.

Wagyu

Wagyu hovězí maso je často považováno za nejlepší „flákotu“ světa. Pochází z japonského skotu, který se vyznačuje významným potenciálem k ukládání mezisvalového tuku, jež vytváří charakteristické mramorování. Maso z tohoto plemene vyhledávají gurmáni napříč celou planetou. Zmíněný skot se chová i u nás, a to poblíž Litomyšle. Za české wagyu dáte až 2 000 korun za kilo, v případě toho se zahraničním původem se jedná o 5 až 6 000 korun.

Kaviár

Cena nejdražšího kaviáru, tedy pokrmu z jiker jeseterových ryb, se pohybuje i kolem čtvrt milionu korun za kilo, což odpovídá pěknému ojetému autu.

Manukový med

Manukový med pochází z Nového Zélandu a vykazuje protizánětlivé a antibakteriální účinky. Říká se o něm, že léčí všechno od bolesti v krku po nachlazení. Sklenice o obsahu 250 gramů vychází na 830 až 900 korun.

Bílé lanýže a čirůvky

Lanýže se proslavily díky své intenzivní chuti a výraznému aromatu. Jejich cena je primárně založena na podmínkách, v nichž rostou, a také na druhu. Nejdražší je lanýž bílý – za jeden kilogram dostane sběrač při výkupu zhruba 33 000 korun. Lanýžům zdatně sekunduje čirůvka větší, vzácná houba, která roste v Asii, Evropě a Severní Americe. Zatím nikdo nezná způsob, jak ji pěstovat, čemuž odpovídá i její hodnota okolo 13 000 za kilogram.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Lists_of_most_expensive_items_by_category





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat