Prostreno.cz

Základní recepty na těsta pro vánoční cukroví

Pokud souhlasíte s tím, že pečení cukroví je zábava, a rádi tvoříte něco nového, pak jistě oceníte osvědčené recepty na základní těsta, se kterými následně můžete tvořit dle libosti, a klidně vymyslet i nový druh cukroví! 

Než si však budete moci užívat svou kreativní chvilku v kuchyni se zbrusu novými vykrajovátky, které jste ulovili v obchůdku s kuchyňskými potřebami nebo na trzích, naplno se zaměřte na poctivou (ale opravdu poctivou!) přípravu základního těsta.

Vyhněte se levným rostlinným tukům a náhražkám! Dbejte spíše na kvalitu než na množství. V opačném případě byste mohli litovat. Ať už z důvodu jiné chuti, než jste očekávali, tak i z důvodu samotného zpracovávání a tvoření. Poctivě připravené těsto vám bude krásně držet tvar, při pečení se nerozlije a po upečení se nebude lámat.

Takže: kvalitní máslo, kakao, vysokoprocentní čokoláda, domácí ořechy, domácí likér, med apod., jsou naprostý základ! Možná si řeknete, že je to jedno, ale rozdíl tam je! A velký!

Těsto si připravte dopředu

Vhodné je připravit si těsta několik dní dopředu. Těsto, které je několik dní odleželé, se totiž lépe zpracovává a peče. Teď již k samotným receptům.

Každé z uvedených těst má specifické složení, a také klasické uplatnění (linecké, ořechy, rohlíčky). Jaké tvary z nich však budete vytvářet, případně jak je zakomponujete do výsledného výtvoru, je čistě na vás. Z lineckého těsta můžete vytvořit mini tartaletky s náplní ze slaného karamelu či „lemon curd“ (zakoupíte v například v Marks & Spencer) a ozdobit čokoládou. Z těsta na ořechy můžete tvořit tyčinky a ozdobit bílkovým krémem, a komu se nechce tvarovat vanilkové rohlíčky, může vyválet malé kuličky (které lehce zploštíte) a z nich pak tvořit například mini sněhuláčky. Zkrátka fantazii se u tvůrčích kuchařinek meze nekladou, a přesně proto jste zde.

Linecké těsto

Suroviny

400 g hladké mouky

330 g másla

200 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 vejce

trocha citronové kůry

Ořechové těsto

Suroviny

300 g hladké mouky

100 g mletých ořechů

150 g práškového cukru

220 g másla

20 g kakaa

1 lžíce. rumu

1/2 lžíce šťávy z citronu

Vanilkové těsto (rohlíčky)

Suroviny

170 g hladké mouky

60 g práškového cukru

60 g mletých ořechů (vlašských)

1 bal. vanilkového cukru

110 g másla

1 malé vejce

Kokosové těsto

Suroviny

200 g hladké mouky

200 g strouhaného kokosu

100 g práškového cukru

200 g másla

1 vejce

 

Všechna těsta vypracujte podle následujícího postupu.

Postup 

1. Nejprve smíchat všechny suché ingredience, poté přidat tekuté

2. Nechat odležet v lednici několik dní

3. Péci v troubě vyhřáté na 180 °C, cca 10 až 15 min.

4. Tvar a zdobení je pak čistě na vaší fantazii 

Zdroje: názor autora, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat