Prostreno.cz

Báječný bezlepkový pohankový makovec

Pokud patříte k milovníkům máku, a rádi pečete makovníky na všechny možné způsoby, rádi se s vámi podělíme o recept na makovník s pohankou, který rozhodně musíte vyzkoušet! Ocení jej nejen lidé s alergií na lepek, ale i vegani (pokud vynecháte vejce). 

Pokud bychom měli vybrat jeden typ mouky, který se s chutí máku pojí nejlépe, pak by to byla jednoznačně pohanková! Pohanka chutná lehce oříškově, v pečivu dobře drží pohromadě (pokud sáhnete po hladké, nikoli celozrnné, pohankové mouce, ideálně z mlýna Šmajstrla), a postará se o lehkou nadýchanou strukturu.

Náš recept na pohankový makovník je lehce kontroverzní, protože je v něm máku více, než je obvyklé, nicméně o to lépe zasytí a zahřeje! Obsahuje nižší množství sacharidů a vyšší množství kvalitních tuků, proto je ideální na výlet v chladném počasí. V batohu s vámi vydrží celý den a zasytí vás na hodně dlouhou dobu.

Recept využívá přirozené sladkosti skořice a kandovaného ovoce, proto nepočítá s extra cukrem navíc. Kdo však potřebuje makovník hodně sladký, dochutí si podle sebe, nebo může makovník servírovat potřený marmeládou.

Pohankový makovec

Suroviny

150 g hladké pohankové mouky

250 g mletého máku

10 g kypřicího prášku

1 lžička skořice

200 ml vody

2 vejce

3 lžíce třtinového nebo kokosového cukru (případně javorový či rýžový sirup)

Hrst sušených proslazených brusinek

Malá hrst kandované pomerančové kůry

Postup

1 Troubu předehřejte na teplotu 180 °C.

2 V jedné míse smíchejte pohankovou mouku s mákem, kypřicím práškem a skořicí.

3 V druhé míse promíchejte vodu, vejce a cukr (nebo sirup), a vše důkladně promíchejte/vyšlehejte.

4 Pro ještě nadýchanější efekt můžete vejce rozdělit na žloutky a bílky (ze kterých ušleháte sníh a do těsta jej vmícháte až na konec).

5 Do tekuté směsi postupně přidávejte sypkou směs a promíchejte v hladké těsto. Každá mouka i mák sají tekutinu jinak, proto podle potřeby přidejte nebo naopak uberte množství vody v receptu. Výsledné těsto má být podobné třenému bábovkovému těstu, jen bude mít lehce blátivou konzistenci z důvodu nepřítomnosti lepku. Proto těsto do formy nenalijete, ale spíše „kydnete“ a opatrně rozetřete do stran.

6 Na úplný závěr do těsta vařečkou vmíchejte sušené brusinky a kandovanou pomerančovou kůru (kterou jste předtím lehce propláchli pod tekoucí vodou). Pokud jste se rozhodli vejce rozdělovat, teď je ten pravý čas vmíchat do těsta sníh z bílků. Takto bude váš makovec doslova jako obláček. Pokud se vám sníh šlehat nechce, nezoufejte, makovník bude skvělý tak či tak. 

7 Formu na pečení vyložte pečicím papírem, aby se vám makovník po upečení lépe vyklopil. Vložte do trouby a pečte 30–⁠35 minut. Propečenost těsta zkontrolujte špejlí.

8 Hotový makovec nechejte chvíli vychladnout na mřížce, poté vyklopte z formy a nechejte zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Až poté můžete krájet a podávat.

Tip

Bezlepkové pečivo nikdy nekrájejte horké ani teplé! Bude se drolit a lepit na nůž.

Pro veganskou verzi jednoduše vynechejte vejce a vodu nahraďte mandlovým mlékem, abyste zachovali vláčnost těsta. Na výsledné textuře ani chuti to pak nebude nijak znát.

Zdroje: názor autora, recepty.online.cz





Celkem 2 komentářů

jana kratochvílová
23.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat