Prostreno.cz

Osvěžující grapefruitová zmrzlina s Proseccem

Zchlazení a drink v jednom! S naším receptem na grapefruitovou zmrzlinu s Proseccem budete zaručeně hvězdou každé letní party. Tady je!

Celá Evropa slaví šampaňským. Celá Evropa? Ne! Nezdolná vinařská oblast v severní Itálii se proslavila jiným druhem. A my říkáme: Prosecco!

Společenské večery s přáteli dostanou jiskru a na jeho povzbuzující perly se můžete spolehnout i v romantických hodinách ve dvou. Co ale ve skutečnosti znamenají malá slova „spumante“ a „frizzante“ na etiketě? 

Prosecco Frizzante

Frizzante je jednoduchá verze Prosecca. „Frizzante“ znamená „šumivé“ a je to italský výraz pro šumivé víno. Jako perlivé víno může mít v láhvi maximální tlak 2,5 baru a pění tedy jen málo ve srovnání s mnohem více pěnivým spumantem. Při druhém kvašení, které ze základního vína udělá sekt, se přidává méně cukerného roztoku a méně kvasnic sektu, takže je méně perlivé. Prosecco Frizzante se kromě etikety pozná podle toho, že má krátký korek, který se k hrdlu láhve obvykle připevňuje provázkem (ale stále častěji se dodává i se šroubovacím uzávěrem).

Prosecco Spumante

Na rozdíl od francouzského šampaňského nebo španělského cava se Prosecco nevyrábí lahvovou fermentací, ale metodou „methode charmat“. U metody Charmat neprobíhá druhé kvašení vína v láhvi, ale ve velkých, hermeticky uzavřených nerezových tancích. V nich kyselina uhličitá vznikající při kvašení nemůže uniknout, ale zůstává rozpuštěná ve víně. Stejně jako u lahvového kvašení dochází k usazování kvasinek, které se při plnění vína do láhve odstraní filtrací (pod tlakem). Metoda charmat je levnější než fermentace v lahvi. Je to také rychlejší: Prosecco zůstane mimo kvasnice jen několik týdnů. Na druhou stranu bublinky nebývají tak jemné jako u sektů s lahvovým kvašením.

Jak si užít Prosecco

Zahradní párty s přáteli, složená zkouška nebo naladění na letní dovolenou – příležitost ke sklence sektu se najde vždycky. Prosecco je na oslavu určitě nejlepším nápojem. A způsobů, jak si ho užít, je v létě každopádně dost. S grapefruitovou zmrzlinou si můžete horké dny osladit – a ochlazení získáte v ceně! Uvidíte, že po ochutnání této zmrzliny, si na normální už ani nevzpomenete.

Grapefruitová zmrzlina s Proseccem

Ingredience na 8 nanuků

375 ml Prosecco
75 g cukru
80 ml Campari
180 ml grapefruitové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané z růžových grapefruitů)

Formy na led a tyčinky

Příprava

cca 15 minut plus 4 hodiny zmrazování

Postup

1 Prosecco s cukrem zahřejte v hrnci na mírném ohni. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. 

2 Dobře vmíchejte Campari a grapefruitovou šťávu. Směs nalijte do mísy nebo něčeho podobného a nechte vychladnout.

3 Naplňte formičky na zmrzlinu a vložte tyčinky. Vše zamrazte v mrazáku alespoň 4 hodiny. P

4 oté zmrzlinu vyjměte z formiček a ihned podávejte.

Zdroj: www.weinkenner.de/alles-ueber-prosecco-schaumwein/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat