Prostreno.cz

Zimní křupavé saláty

Naše zimní saláty jsou křupavé, čerstvé, vyrobené ze sezonních surovin – a nyní nám v zimě poskytují extra porci vitaminů.

Také jste začali nový rok s dobrými předsevzetími ohledně stravy? Pak tu pro vás něco máme: naše zimní saláty.

Naše zimní saláty jsou ze sezonních surovin. Po přepychovém jídle vánočních svátků toužíme po čerstvých, lehkých pokrmech. Tyto saláty mají méně než 500 kalorií na porci. Je samozřejmé, že hraje hlavní roli hraje zelenina a listové saláty a jsou připravené do půl hodiny.

Zimní listový salát s citronovou verbenou

Ingredience na 2 porce

1 lžíce citronové verbeny (sušené nebo čerstvé)

175 g smetanového jogurtu

sůl

25 g mandlí

½ lžíce citronové verbeny (sušené nebo čerstvé)

12 g hnědého cukru

10 g másla

50 g špaldové mouky 

½ bio citronu

1 lžíce citronové verbeny (sušené nebo čerstvé)

1½ lžíce sójové omáčky

1½ lžíce agávového sirupu

3½ lžíce slunečnicového oleje

pepř

50 g čekanky

½ avokáda (zralého)

Postup

1 Čerstvou citronovou verbenu opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Suchou verbenu rozdrťte v hmoždíři paličkou. Vmíchejte jogurt a ¼ lžičky soli. Směs nalijte do síta vyloženého vlhkou utěrkou, přikryjte miskou a nechte v lednici alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc, odkapat.

2 Předehřejte troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160 stupňů, stupeň plynu 3.

3 Mandle nasekejte nahrubo a opečte je na pánvi bez tuku. Citronovou verbenu nasekejte na velmi jemno nožem nebo v kuchyňském robotu.

4 V malém hrnci zahřejte vodu, cukr a máslo a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Mandle, citronovou verbenu, 1/4 lžičky soli a mouku smíchejte se sirupem na hrubou drobenku. Drobenku rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na střední příčce asi 8–10 minut dozlatova. Vyndejte a nechte vychladnout.

5 Citron opláchněte v horké vodě, osušte a nastrouhejte najemno kůru. Vymačkejte šťávu (asi 50 ml). V malém hrnci přiveďte k varu 200 ml vody, citronovou verbenu, citronovou šťávu, sójovou omáčku a agávový sirup. Duste asi 5 minut, přelijte přes sítko a vmíchejte citronovou kůru. Nechte vychladnout a poté metličkou vmíchejte olej. Dresink dochuťte solí a pepřem.

6 Hlávkový salát očistěte, opláchněte, osušte a případně nakrájejte na menší kousky. Avokádo rozpulte a vypeckujte, odstraňte dužinu ze slupky a nakrájejte na měsíčky. Pomocí 2 lžiček vydlabejte z jogurtu malé kuličky. Smíchejte listy salátu a 2/3 zálivky. Na ně položte avokádo, jogurtové knedlíčky, drobenku a zbývající dresink.

Zimní listový salát s hruškou a sýrem

Ingredience na 2 porce

30 g pekanových ořechů

2 lžíce červeného vinného octa

Sůl

pepř (čerstvě mletý)

1 lžička medu

2 lžičky hroznového oleje

2 lžičky dýňového oleje

80 g ředkviček

1 hruška 

1 lžíce citronové šťávy

100 g modrého sýra

2 listy čekanky (na ozdobu)

Postup

1 Pekanové ořechy nasekejte nahrubo, opečte je na pánvi a vyjměte. Dobře promíchejte ocet, 1 lžíci vody, sůl, pepř, med, hroznové semínko a dýňový olej.

2 Hlávkový salát očistěte, opláchněte pod studenou vodou, osušte a nakrájejte na menší kousky. Hrušku omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Ihned pokapejte trochou citronové šťávy. Sýr nakrájejte na tenké plátky.

3 Všechny připravené suroviny rozložte na 2 talíře. Přelijte omáčkou a podávejte. Pokud chcete, ozdobte celými lístky čekanky.

Zimní salát s datlemi a kávovým vinaigrettem

Ingredience na 2 porce

200 g salátové směsi (hlávkový, ledový, polníček)

25 g piniových oříšků

25 g datlí (sušené a vypeckované)

⅓ petržele nebo pažitky

Na vinaigrette:

⅓ mandarinky

⅓ lžíce fíkové hořčice

⅔ lžíce javorového sirupu (nebo akátového medu)

⅓ instantního espressa (nebo mleté ​​kávy)

2 lžičky octa balsamico

3⅓ lžíce olivového oleje

mořská sůl

pepř (čerstvě mletý)

Postup

1 Listy salátu očistěte, opláchněte, osušte a natrhejte na kousky. Piniové oříšky orestujte na pánvi bez tuku dozlatova. Nechte vychladnout. Datle nakrájejte na tenké plátky. Petrželku opláchněte, osušte a nasekejte nadrobno. Rozložte na velký talíř.

2 Na vinaigrette: Mandarinku vymačkejte. Smíchejte šťávu, hořčici, sirup, prášek na espresso a ocet. Metličkou tenkým pramínkem zašlehejte olivový olej, dokud nezískáte hustý vinaigrette. Dochuťte solí a pepřem a pokapejte salát.

Zdroj: www.brigitte.de/rezepte/wintersalate--knackige-salate--die-jetzt-besonders-gut-schmecken-10629582.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat