Prostreno.cz

Výroba dokonalého domácího dresinku

Příprava domácího dresinku není žádná věda. Jak zvolit tu správnou kyselost a proč místo klasiky v podobě olivového oleje použít ten sezamový? A k čemu se vám může hodit javorový sirup?

Salát bez dresinku je jako letní den bez slunce – užijeme si ho, ale něco tomu zkrátka chybí! Že si tuto zálivku raději koupíte v obchodě, protože doma si tak dobrou nikdy nepřipravíte? Ale jděte. Chce to jen dodržet pár zásad a mít po ruce ty správné suroviny. Jste připraveni začít?

Vyváženost chutí? O to běží

„Když přemýšlíte o dresinku, nechte se vést používanými ingrediencemi,“ radí americká šéfkuchařka Lindsay Autry. „Pokud se salát skládá z hořké zeleniny, pak hořkost vyváží kyselejší zálivka. Je-li zelenina spíše jemnější, ideální bude méně kyselý dresink,“ vysvětluje kulinářská odbornice, která je spolumajitelkou vyhlášené restaurace na Floridě. Co dalšího vzít v potaz?

Není olej jako olej

Základní receptura zálivky vyžaduje dvě klíčové věci – tuk, tedy nějaký olej a kyselinu (typicky ocet nebo citrusy). Srdečně zdravý olivový olej bývá nejčastější volbou, ale jeho chuť může „převálcovat“ ostatní přísady,“ varuje výše zmíněná expertka gastronomie Lindsay Autry. Souhlasí s ní i americká autorka kuchařek Jess Damuck, která doporučuje dát šanci i méně výrazným a neutrálnějším olejům, jako je například ten avokádový nebo sezamový.

Příjemný závan Středomoří

Když se olej a ocet smíchají, přichází řada na další ochucovadla. Neobejde se to bez špetky soli, ale tím to samozřejmě ještě nekončí. Přidat můžete i nadrobno nakrájenou šalotku, nastrouhaný česnek a pro extra středomořský chuťový profil i mletý kmín, koriandr a tymián. To je zase věcný názor americké zakladatelky webových stránek zaměřených recepty Jeanine Donofrio. A co když je výsledek až příliš kyselý? Žádný problem, nápravu zajistí trocha medu nebo javorového sirupu.

Zdroj: www.realsimple.com/salad-dressing-tips-7496294





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat