Prostreno.cz

Recept na zázvorový čaj

Čaj z čerstvého zázvoru se používá po celém světě jako přírodní lék na nevolnost, po tisíce. Starověcí Číňané, Římané, Řekové, Arabové se na kořen zázvoru spoléhali i jako pomoc s trávením a jinými neduhy. 

Nicméně teprve v posledních letech jsme začali přesně odhalovat, proč je pro nás zázvor tak dobrý a jaký silný účinek může mít na vaše zdraví.

Zázvor obsahuje mnoho cenných sloučenin, které dokážou léčit a předcházet zánětům v těle. Zatímco zánět je naprosto normální imunitní odpovědí, chronický zánět se považuje za základ onemocnění, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby. Díky obsahu gingerolu patří zázvor k nejlepším protizánětlivým potravinám a používá se jako přírodní léčba mnoha zánětlivých stavů, od artritidy po Alzheimerovu chorobu.

A nejen to – zázvor je účinný v boji proti patogenním kmenům virů, hub a bakterií, které přispívají k nemocem.

Zklidňuje žaludek

Zázvor se po staletí používá jako přírodní lék na nevolnost, kinetózu a ranní nevolnost. Pokud cítíte trochu nevolnost, popíjení horkého šálku zázvorového čaje může být právě to, co potřebujete.

Posiluje imunitu

Pokud začínáte pociťovat příznaky nachlazení, zázvorový čaj může pomoci dodat imunitnímu systému tolik potřebnou podporu. Zázvorový čaj má pozitivní účinky na příznaky nachlazení, alergie a infekce. Kořen zázvoru má také silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti. 

Chrání zdraví mozku

Díky své schopnosti snižovat záněty prospívá zdraví vašeho mozku a může pomoci chránit před neurodegenerativními poruchami, jako je Alzheimerova choroba nebo Parkinsonova choroba.

Zmírňuje bolest

Pokud trpíte chronickou bolestí kloubů nebo svalů, možná byste měli zvážit přidání šálku zázvorového čaje do vaší stravy. Zázvor nejen zmírňuje záněty, ale snižuje také bolesti svalů a kloubů, a dokonce snižuje bolestivost menstruačních křečí.

Podporuje hubnutí

Chcete shodit pár kilo? Zkuste začít svůj den teplým šálkem zázvorového čaje, abyste nastartovali spalování tuků a pomohli rychle zhubnout.

Pomáhá lepšímu trávení

Zázvor může pomoci podpořit správné trávení tím, že zabrání běžným stavům, jako jsou poruchy trávení a žaludeční vředy.

Podporuje kontrolu krevního cukru

Zázvorový čaj může být prospěšný, pokud jde o udržení normální hladiny cukru v krvi. 

Udržuje cholesterol pod kontrolou

Vysoký cholesterol se může hromadit v krvi, ucpávat cévy a zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Zázvor může snižovat hladinu cholesterolu a pomáhat tak chránit zdraví vašeho srdce.

Jak si připravit zázvorový čaj

Ingredience

3 šálky horké vody

zázvor

čerstvá citronová šťáva z 1/2 citronu

¼ lžičky kurkumy

1 lžíce medu nebo čistého javorového sirupu (volitelně)

špetka kajenského pepře nebo tyčinka skořice (volitelně)

Návod na přípravu

1. Zázvorový čaj se připravuje překvapivě snadno. Zaprvé, je důležité používat kořen zázvoru, protože obsahuje více aktivních a terapeutických sloučenin. Hledejte čerstvý kořen zázvoru, který má tenkou, lesklou slupku, kterou lze snadno oškrábat nehtem.

2. Jednoduše omyjte asi pěticentimetrový kousek kořene zázvoru a nakrájejte najemno. Není třeba loupat, ale ujistěte se, že jste odstranili všechny nečistoty.

3. Přidejte plátky zázvoru do asi tří šálků vroucí vody a vařte 10 až 20 minut. Delším vařením bude čaj ještě silnější.

4. Odstraňte hrnec ze sporáku a sceďte čaj do několika hrnků. Přidejte čerstvou citronovou šťávu z poloviny vymačkaného citronu spolu s jednou čtvrtinou lžičky kurkumy.

5. Případně přidejte med nebo javorový sirup, pokud toužíte po nějaké sladkosti. Můžete také přidat špetku kajenského pepře nebo tyčinku skořice pro extra nakopnutí.

6. Pijte jeden až tři šálky denně, abyste maximalizovali zdravotní účinky.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat