Prostreno.cz

Domácí odlehčené tiramisu

Tiramisu, klasický italský dezert, je známý svými bohatými krémovými vrstvami mascarpone a kávou nasáklých cukrářských piškotů. I když je tradiční verze bezesporu vynikající, můžete si vychutnat stejnou vynikající chuť s lehčí úpravou.

Tiramisu je oblíbený italský dezert, který má zajímavou a diskutovanou historii. Název dezertu pochází z italského výrazu "tirami su", což v překladu znamená "potáhni mě nahoru" nebo "povzbudí mě", což je odkaz na vysoký obsah cukru a kofeinu v dezertu.

Přesné původ tiramisu je nejasný a je často předmětem sporů mezi různými italskými regiony. Všeobecně se věří, že tiramisu pochází z 17. století z regionu Veneto na severovýchodě Itálie. Někteří tvrdí, že dezert byl vytvořen jako energetický doplněk pro návštěvníky nevěstinců v tomto regionu.

Nicméně, první doklady o dezertu pochází až z 20. století. První oficiální recept na tiramisu byl publikován v kuchařské knize v roce 1980.

Dnes je tiramisu jedním z nejznámějších italských dezertů na světě a je oblíbený pro svou kombinaci sladkého a hořkého, bohaté textury a luxusní chuti.

Tiramisu

1 šálek silné vařené kávy

2 polévkové lžíce kávového likéru (volitelně)

1 balení mascarpone se sníženým obsahem tuku, změkčený

1 kelímek odtučněného řeckého jogurtu

1/2 šálku krystalového cukru

1 lžička čistého vanilkového extraktu

2 šálky nízkotučné šlehačky

1 balíček cukrářských piškotů

Holandské kakao na posypání

hoblinky hořké čokolády na ozdobu (nepovinné)

Postup

1 Nejprve uvařte šálek silné kávy a nechte ji vychladnout. Pokud máte rádi trochu ostřejší chuť, přidejte do uvařené kávy kávový likér.

2 V míse smíchejte změklé mascarpone se sníženým obsahem tuku, odtučněný řecký jogurt, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Pomocí ručního mixéru nebo šlehače ingredience rozmixujte dohladka a dobře spojte.

3 Vmíchejte nízkotučnou šlehačku. Tímto krokem získá tiramisu lehkou a vzdušnou strukturu. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali.  

4 Každý piškot rychle namočte do uvařené kávy. Ujistěte se, že jsou lehce namočené, ale ne rozmočené, protože při ztuhnutí tiramisu budou dále absorbovat vlhkost. Na dno servírovací misky naaranžujte vrstvu namočených piškotů.

5 Vložte do mísy polovinu směsi a rovnoměrně ji rozetřete tak, aby pokryla vrstvu piškotů. Na náplň naaranžujte další sadu v kávě namočených piškotů a na ně naneste zbývající krémovou směs.

6 Přikryjte tiramisu a nechte ho v chladničce nejméně 4 hodiny nebo přes noc. To umožní, aby se chutě spojily a dezert řádně ztuhl. Před podáváním posypte vrchní část tiramisu kakaem a v případě potřeby ozdobte hoblinkami hořké čokolády.

Zdroj: www.veenaazmanov.com/best-skinny-tiramisu-ever-guilt-free-desserts/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat