Prostreno.cz

Levné kroupy mají neobyčejné zdravotní účinky

Co dnes uvařit? o takhle kroupy? Mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, imunitu, trávení a prevenci žlučových kamenů. Kroupy také dobře zasytí, zahřejí a jsou přívětivé i k vašemu rozpočtu.

Kroupy široce známé jako bulharské zlato, jsou základním typem potravin pro mnoho kultur po celém světě. V posledních letech však zažívají nárůst popularity také v západním světě, a to hlavně kvůli jejich působivým zdravotním účinkům a levné ceně. Kroupy jsou báječnou alternativou pro ty, kteří hledají zdravou a levnou možnost stravování.

Všude samé kroupy

Kroupy jsou velmi bohaté na vlákninu, která má mnoho výhod pro lidské zdraví. Vláknina napomáhá zdravému trávení tím, že pomáhá regulovat střevní pohyb a předchází zácpě. Také podporuje pocit sytosti, který může napomoci kontrole tělesné hmotnosti. Nedostatek vlákniny v stravě se také spojuje s vyšším rizikem vývoje určitých typů rakoviny, jako je rakovina střev. Příjem vlákniny je také spojený s nižším rizikem srdečních chorob a diabetu typu 2.

Kroupy také obsahují mnoho důležitých živin, jako jsou vitamíny B, železo, hořčík a zinek. Tyto živiny podporují zdravý imunitní systém, podporují energii a kognitivní funkce a pomáhají udržovat zdravé kosti a zuby.Jedním z dalších důvodů pro konzumaci těchto kuliček je jejich obsah antioxidantů. Tyto látky chrání buňky těla před poškozením způsobeným volnými radikály a mohou pomoci zabránit vzniku chronických nemocí, jako je rakovina a srdeční choroby.

Kroupy jsou vhodné pro všechny

Kroupy jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin, což je důležité pro vegetariány a vegany, pro které může být získání dostatečného množství bílkovin někdy náročné. Bílkoviny jsou základní pro růst a opravu tkání, produkci enzymů a hormonů a udržení zdravého imunitního systému.

Kroupy můžete přidat do polévek, salátů, jako přílohu k hlavním jídlům nebo je můžete použít jako kaši k snídani. Jsou velmi univerzální, dají se použít v mnoha receptech a můžete je ochutit podle své chuti.

Ať už se snažíte zlepšit své zdraví, snížit svůj dopad na životní prostředí nebo šetřit na nákladech na potraviny, kroupy jsou skvělou volbou. S jejich působivými zdravotními účinky a levnou cenou jsou ideální pro každodenní stravu.

Kroupy a jejich využití v kuchyni

Naše babičky dobře věděly, proč dávají kroupy do polévky nebo je servírují jako samostatnou přílohu. Nejsou omezeny jen na použití v zabíjačkových specialitách. Mají neutrální chuť, která se dá využít v mnoha kulinářských receptech. Dají se přidat do zeleninového salátu, zavářky do polévky nebo použít jako hlavní přílohu místo rýže. Zapečené kroupy, zejména v kombinaci s bramborami, květákem a houbami, jsou také vynikající.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10001039/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat