Prostreno.cz

Netradiční slané zákusky

Chystáte pohoštění na večer a za žádných okolností nechcete servírovat okoukané a nudné chlebíčky? Pak vám jistě přijdou vhod recepty na sýrové a bramborové zákusky. Tyto dobroty nadchnou i náročné strávníky!

Chcete-li si u návštěvy „udělat oko“, je třeba podávat něco originálního. A to tyhle pochoutky bezesporu jsou! Na čem si příchozí nesmírně pochutnají a budou vás chválit do nebes?

Sýrové variace

Budete potřebovat:

Postup: Na vále rozdrobte máslo do mouky, přidejte sýr a vypracujte těsto. Vyválejte ho a placku opatrně válečkem přeneste na vymaštěný plech. Vytvarujte malé placičky, pomažte vejcem, posypte solí a kmínem. Zprudka opečte v troubě a může se podávat. Protože se blíží Vánoce, můžete použít i vykrajovátka na cukroví a vytvořit z těsta sváteční motivy. Vždyť fantazii se meze nekladou!

Kynuté tyčinky

Budete potřebovat:

  • ½ sběračky mléka
  • 1 dekagram kvasnic
  • 5 dekagramů tuku
  • 15 dekagramů mouky
  • špetku soli
  • 1 vejce na pomazání
  • kmín a sůl

Postup: Zadělejte na kynuté těsto, hodně ho vypracujte a vytlučte jako závin. Těsto naviňte na mokrý ubrousek a uložte na dvě hodiny někam do chladu. Pak ho i s ubrouskem vyválejte, vytvořte tenké tyčinky, potřete vejcem, posypte kmínem i solí a nechte asi 30 minut kynout. Poté upečte do červena zhruba 12 minut.

Bramborové zákusky

Budete potřebovat:

Postup: Na vál dejte stejné množství mouky, másla a strouhaných vařených brambor. Záleží na počtu osob, pro které dobrotu připravujete. Osolte a vypracujte těsto. Z něho můžete vykrájet tvary, které vás zrovna napadnou – tyčky, placky, kolečka, zkrátka cokoliv se vám líbí. Výtvory naskládejte na mastný plech, potřete vejcem, poprašte solí a kmínem a upečte do zlata. Úspěch zaručen!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat