Prostreno.cz

Netradiční polévky. Troufnete si na pivní nebo vinnou?

Lákají vás výzvy? Máte ideální příležitost, jak potěšit zapřísáhlého pivaře i zastánce vína. Už vás někdy napadlo z alkoholických nápojů uvařit polévku? V kuchyňské fantazii se přece meze nekladou!

Polévka je grunt! Když je navíc z vína či světlého ležáku, přijde k chuti i těm, kteří si na „tekutou stravu“ moc nepotrpí. Za tyto pivní dobroty u svého protějšku určitě získáte cenné body. Jdete do toho?

Pivní polévka žloutková

Budete potřebovat:

Postup: Do piva rozšlehejte žloutky, přidejte máslo i cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte zhruba 25 minut. Okořeňte muškátem a podávejte, nejlépe s osmaženým pečivem. Věřte nebo ne, polévka je oproti masu mnohem výživnější. Navíc je lehce stravitelná a strávníka vzpruží.

Pivní vyprošťovák s klobásou

Budete potřebovat:

  • 1/2 světlého piva
  • 500 gramů kysaného zelí i s lákem
  • 1 kostku masoxu
  • 200 gramů uzené klobásy
  • kmín

Na jíšku

  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibuli
  • hladkou mouku
  • mletou sladkou papriku
  • 1/2 litru kysané smetany
  • sůl a cukr

Postup: Vývar z masoxu a pivo přiveďte k varu. Postupně přidávejte zelí i s lákem, kmín, nadrobno pokrájené klobásy a vše povařte doměkka. Na sádle osmažte pokrájenou cibuli, zasypte moukou a paprikou. Vzniklou jíškou zalijte vývar a přeceďte do polévky. Zbývá už jen dosolit, případně osladit a krátce povařit. Ve finále stáhněte hrnec z plotny a zahustěte kysanou smetanou. S tmavým chlebem je to výtečná záležitost!

Vinná léčivá polévka

Budete potřebovat:

Postup: Dejte vařit víno s kouskem másla. Mezitím „rozkvedlejte“ žloutky s trochou studeného vína a moukou, poté vlijte do vína vařícího. Za stálého míchání povařte, osolte a můžete servírovat. Tato polévka se doporučuje těm, kteří jsou právě v rekonvalescenci. Zahřeje totiž nejen v žaludku…





Vložit můj recept

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat