Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Tofu nejen pro vegetariány: S žampiony nebo jako pomazánka

17. 7. 2019 | Krok za krokem

Tofu už dávno nevyhledávají jen ti, kteří z nějakého důvodu nejí maso a živočišnou stravu. Protože patří mezi nejzdravější potraviny, rozhodně se vyplatí zařadit ho do jídelníčku. Třeba pečené chutná výtečně!

Co je vlastně tahle surovina zač? Pokud jste s ní ještě neměli tu čest, vězte, že se jedná o sražené sójové mléko, které obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny. Je také zdrojem vápníku, železa, lecitinu a vitaminu B. Neobsahuje cholesterol a může se pochlubit naprostým minimem tuků. Zní to dobře, co říkáte? A to ještě nevíte, jaké dobroty se z tofu dají vytvořit!

Pečené tofu

Suroviny:

  • 1 balení bílého tofu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • kmín
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička vegety
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Postup: Tofu nakrájejte na kostičky, přimíchejte ostatní ingredience a v troubě zhruba 15 minut za občasného promíchání upečte. Výborně se hodí třeba k rýži.

Tofu se žampiony

Suroviny:

  • 250 gramů tofu
  • 100 gramů hlávkového zelí
  • 150 gramů žampionů
  • 1 cibule
  • olej
  • sójová omáčka
  • 1 pórek
  • 1 paprika
  • zázvor
  • solamyl

Postup: Tofu rozkrájejte na malé kousky a naložte do sójové omáčky zředěné vodou. Na oleji osmahněte cibuli, po chvíli i nakrájené zelí, žampiony, pórek a papriku. Přidejte tofu, které jste zprudka opekli na oleji, dochuťte zázvorem a sójovou omáčkou. Na závěr zahustěte solamylem rozmíchaným v troše vody.

Tofu pomazánka

Suroviny:

  • 1 balení tofu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce oleje
  • pepř
  • sůl
  • sójová omáčka

Postup: Osmahněte na oleji cibuli, k ní přihoďte nastrouhané tofu. Opepřete, osolte, přilijte sójovou omáčku a pár minut poduste. Následuje rajský protlak a prolisovaný česnek. Zbývá už jen promíchat a je hotovo. Pomazánka vám zachutná na topinkách či toastech, ale podávat ji můžete i k těstovinám nebo jako náplň do palačinek či tortil.

Inspirace z italské kuchyně: Jídla, po kterých nepřiberete

Telecí játra s cibulí

Telecí játra s cibulí

9 hlasů
30min 426 kJ 130 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Krémová houbová polévka

19 hlasů
45min 282kJ 65 Kč

Pokud máte rádi houby, připravte si jednoduchou a rych...

Polévka s batáty

17 hlasů
1h a 5min 129kJ 60 Kč

Polévka ze sladkých brambor batátů a dýně.