Láska a příroda, to jsou obě mocné čarodějky. Spojte jejich magickou moc na svatého Valentýna a darujte lásku v té nejlepší a nejzdravější podobě. Svátek všech zamilovaných letos připadá na všední den, nic ale nebrání si jej užít se vším všudy. A hlavně večer!
Už naši předkové věděli, že čokoláda je přírodní afrodiziakum. K tomu pomáhá vylučovat hormony štěstí a cítíme se díky ní tak báječně. Využijte toho právě na Valentýna a darujte čokoládové pralinky. Ne však ledajaké!
Láska prochází žaludkem, a proto si dejte záležet a vyrobte si doma jejich čerstvou a zdravou variantu. Zuzana Lužná, autorka několika ebooků a kurzů o raw stravě, doporučuje svůj oblíbený recept:
Čokoládové pralinky s kešu krémem Zuzky Lužné
Ingredience na čokoládu:
- 50 g kakaového bio a raw másla
- 40 g kokosového za studena lisovaného oleje
- 2–4 polévkové lžíce medu
- 20 g kakaového bio a raw prášku
Ingredience na krém:
- 50 g strouhaného bio a raw kešu oříšků
- 20 g strouhaného bio kokosu
- 1 polévková lžíce medu či jiného sladidla
Postup: Kakaové máslo nastrouhejte na hoblinky a ve vodní lázni smíchejte s kokosovým olejem, medem a kakaovým práškem. Míchejte, dokud se nevytvoří čokoláda. Tu pak nalijte na dno formiček na pralinky a dejte na 5 minut do mrazáku. Mezitím připravte kešu krém. Kešu oříšky společně se strouhaným kokosem a sladidlem nasypte do mixéru a rozmixujte do krémové konzistence. Ta se vytvoří díky uvolněnému tuku z oříšků. Poté vyndejte z mrazáku formičky a vložte kešu krém na ztuhlé čokoládové dno a pralinky zalijte čokoládou. Opět vložte do mrazáku na cca 10 minut a pralinky jsou připravené k podávání.
Co je živá čokoláda?
Vysoká výživná hodnota čokolády závisí na její kvalitě a zpracování. Živá čokoláda je vyrobena z tepelně nezpracovaných kakaových bobů, a proto má tak obrovskou výživnou sílu a je jednou z nejdokonalejších superpotravin na světě. Obsahuje koncentrované množství minerálů, vitaminů a také enzymů. Naše tělo tak tuto čokoládu dokonale využije a vezme z ní maximum toho, co obsahuje.
Jaký je rozdíl mezi živou a klasickou čokoládou?
V zásadě platí, že čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je zdravější, zvláště proto, že neobsahuje cukr.
Je rozdíl mezi živou čokoládou a vysokoprocentními čokoládami?
Faktem je, že cenné látky se při zpracování běžné čokolády zničí a navíc se pak do ní přidá cukr, mléko nebo další látky, které naopak tělu škodí. Takže i vysoce procentní čokoláda, která není raw, není tak obsahově výživná jako právě čokoláda živá.
Sledujte nás na sociálních sítích: