Prostreno.cz

Tvrdý chléb nevyhazujte. I s ním se dá připravit skvělá večeře

Ať děláte, co děláte, pečivo nikdy nestihnete sníst, dokud je čerstvé? To vůbec nevadí, spíš naopak. Vždyť na topinky, sýrové toasty nebo rychlou polévku se tvrdý chléb náramně hodí. Jak s ním dnes naložíte vy?

Už naše babičky se držely hesla, že zbytky jídla se nikdy nevyhazují. A měly pravdu! Vždyť i potraviny, které už nejsou tak docela ve formě, vám mohou ještě posloužit. Co se dá vyčarovat ze starého chleba? Budete se divit, ale klidně i výborná polévka. Za pozornost stojí i ostatní nápady, které možná upadly v zapomnění, ale neškodí zase je oprášit….

Toasty se sýrovým překvapením. Ty sklidí úspěch!

Nechce se vám „klohnit“ nic složitého? Pak je tenhle postup přesně pro vás. Zapněte troubu, na plech položte pečicí papír, vyhrňte rukávy a dejte se do toho. Nejprve si připravte toastovou směs. Na 8 kusů budete potřebovat zhruba 200 gramů strouhaného sýra, bílý jogurt, sušenou papriku, 1 vejce a najemno krájenou cibuli. Smíchejte všechny ingredience dohromady a naneste na plátky ztvrdlého chleba. Pečte v troubě maximálně 10 minut, jen do té doby, než se na povrchu udělá nahnědlá kůrka.

Topinky, co nikdy neomrzí

Typické topinky usmažíte nejlépe na sádle a domácí je nejlepší, to dá rozum. Rozpalte sádlo a chléb rychle opečte z obou stran. Pak už stačí jen sůl a česnek, na zapití pivo a večeře je na světě. Topinky ale můžete lehce namazat i máslem, případně obložit zeleninou, kouskem šunky, salámem i sýrem. Záleží na tom, co najdete v lednici, všechno se hodí!

Chléb ve vajíčku, návrat do školních let

Také vám ho maminka dělávala? Proč si ho zase nepřipomenout… Rozklepněte vejce, trochu je rozkvedlejte a osolte. Jednotlivé plátky pečiva poté řádně „vymáchejte“ ve vajíčku a pokládejte na rozpálený tuk. Bohatě stačí 2 minuty z každé strany. Chléb uvnitř krásně změkne a vytvoří se omeletový obal. Podávejte s hořčicí, zeleninou, nebo jako přílohu k salátům.

Chlebová polévka. Proč vlastně ne?

Co je třeba? Pár surovin a trocha času. Konkrétně 1 litr vývaru (klidně i zeleninový), starý chleba, česnek, kmín, 1 vejce, 1 lžíce sádla a petrželka či pažitka. Vývar okmínujte, osolte a rozdrobte do něj chléb. Následně směs rozvařte, aby vznikla hustá polévka, což trvá přibližně 8 minut. Na konec vmíchejte česnek utřený se solí, rozkvedlané vajíčko a sádlo. Nezapomeňte při servírování talíř hustě posypat bylinkami.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat