Prostreno.cz

Rozmanité druhy cibule nelze použít do všeho

Bez cibule se žádná kuchařka neobejde, to dá rozum. Jenže pozor, univerzální není a její rozmanité druhy nelze používat do všeho, co vás napadne. Jakých pravidel se držet? Tady je máte černé na bílém!

Není cibule jako cibule? Tak to sedí! Vždyť na pultech obchodů se „královna kuchyně“ nabízí hned ve třech barevných provedeních. Myslíte, že nezáleží na tom, jestli dáte do salátu či k masu cibuli červenou, žlutou nebo bílou? Ne tak rychle, každá se totiž hodí na něco jiného. Jak tedy postupovat?

Červená cibule, ideál na studené dobroty

Slupky zabarvené do purpurově červené jsou zkrátka nezaměnitelné. Pod nimi se skrývá bílý vnitřek a růžovofialové okraje jednotlivých vrstev. Tento druh není jen vizuálně zajímavý, ale především sladký, proto je vhodný k přípravě salátů a obecně jídel studené kuchyně. Do teplých pokrmů se příliš nepoužívá, chuť by třeba v omáčkách naprosto zanikla.

Žlutá cibule, parťák na smažení

Tahle pomocnice při vaření mívá nejrůznější tvary i odstíny, od hnědé barvy do žluta a je vlastně nejběžnější. Charakteristická je výraznou až ostrou chutí a čím je mladší, tím je pikantnější. Perfektně „sedne“ do tepelně upravované stravy. Spolehnout se na ni můžete při smažení a pečení, a pokud máte chuť na plněné cibulky, je pro vás nejvhodnější adeptkou.

Bílá cibule, k nakládání i do náplní

Jedni její štiplavou chuť milují, druzí naopak nenávidí. Pravdou je, že bílá cibule se syrová moc často nekonzumuje. Kam s ní? Skvěle se hodí na pečení a do náplní. Malé cibulky se dají také nakládat do sladkokyselého nálevu jako okurky. Cibulový základ tedy máme za sebou, ale co ostatní druhy? Jistě jste si všimli, že tady něco chybí…

Jarní cibulka, salátový základ

Na jarní verzi si pochutnáte v období od března do srpna, je symbolem jakési čerstvosti. Obsahuje poměrně velké množství vody a oproti „zimní kolegyni“ je sladší a jemnější. Ladí zejména k salátům a všem studeným pokrmům.

Šalotka, do omáček a polévek

Věděli jste, že se jí říká cibulový česnek, nebo dokonce množilka? Na šalotku nedají dopustit lidé, kteří mají citlivé zažívání, nezpůsobuje totiž trávicí potíže. Terno s ní uděláte při dochucování salátů, přidáním do omáček, polévek či kořenících směsí. No, a teď už víte všechno!

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat