Prostreno.cz

Gratinování či blanšírování. Vyznejte se v kuchařské terminologii

Pojem „vaření“ je nejspíš každému jasný, ale už jste někdy dranžírovali, mořili nebo pošírovali? Otestujte svoje kuchařské znalosti a odhalte, jaká úprava pokrmů se schovává za tajuplnými názvy!

Ne vždy se v kuchyni „cosi hodí na plotnu“ a vaří. Existují i jiné fígle, postupy nebo vychytávky, jak připravit křehké nebo šťavnaté jídlo. Vyznáte se kuchařské terminologii?

Blanšírování

Ponoření suroviny do horké vody a její následné ochlazení. Při tomto postupu se zachovávají vitaminy, chuť i barva. Zároveň si u některých druhů zeleniny a ovoce usnadníte loupání (například u rajčat a broskví).

Dranžírování

Jedná se o porcování pečeně nebo pečené drůbeže na porce.

Flambování

Banány nebo ananas. Co s nimi? Na pánev a zapálit! Flambování představuje kuchařský trik, v jehož hlavní roli stojí malé množství vysokoprocentního alkoholu (od 40 do 60 procent). Jím se polije obsah pánve a zapálí se. Pokud už podobný „křest ohněm“ máte za sebou, víte, že by alkohol měl hořet tak dlouho, dokud se nevypaří.

Gratinování

Zapékání pokrmů pomocí smetany, sýra či bešamelu (světlá základní omáčka, která je tradiční specialitou především francouzské kuchyně).

Konfitování

Nakládání masa v soli a koření a následné pomalé dušení ve vlastní šťávě a tuku. Za všechny jmenujme kachnu nebo husu. Konfitování představuje způsob konzervace masa.

Marinování

Marinování je podstatou grilování. Jedná se totiž o nakládání masa do směsi oleje nebo jiného tuku s kořením. Díky marinování je maso křehčí a chutnější.

Moření

Už jste někdy mořili? Mořením se zpracovává zvěřina ze starších kusů. Je to vlastně nakládání masa na 24 hodin až 4 dny. Záleží na stáří a velikosti kusu.

Papilota

Papilotou se rozumí papírová či alobalová kapsa ve tvaru srdce, do které se vkládají syrové nebo málo tepelně zpracované pokrmy. Ty se pak vloží do horkovzdušné trouby, kde se papilota díky páře nafoukne. Jídlo se servíruje včetně nerozbalené papiloty, což pro mnohé neznalé strávníky představuje vítané dobrodružství.

Pošírování

Za tímto termínem se schovává mírné vaření v kapalině, udržované na teplotě těsně pod bodem varu (90 až 95 °C). Pošírovat můžete ve vodě s kořením a bylinkami nebo ve vývaru. Pokrm je pak křehčí a šťavnatější. Tak co, víte, co máte a můžete v kuchyni dělat?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat