Prostreno.cz

Smažená ovesná kaše nebo plněná vejce. Vyzkoušejte oblíbenou slaninu trochu jinak

Slanina nebo také špek je označení pro solené či uzené vepřové sádlo. Díky její charakteristické vůni si ji nelze s ničím jiným splést. Patříte k jejím obdivovatelům? Zkuste smaženou ovesnou kaši nebo plněná vejce!

Slanina je něco jako hvězdná ingredience, která se skvěle uplatňuje v těstovinách, salátech, i coby součást plněných brambor nebo míchaných vajíček. Její využití je však mnohem všestrannější. K čemu všemu můžete slaninu „zneužít“?

Slaninový popcorn

4 šálky horkého popcornu dejte do větší mísy a promíchejte se třemi lžícemi rozemleté vařené slaniny a jedním šálkem strouhaného parmezánu a čedaru. Takové chuťové žně jste ještě u televize neměli!

Slaninový salát

Zhruba 6 plátků slaniny nakrájejte na menší kousky, přidejte 1 lžíci olivového oleje, 1/2 nakrájené červené cibule, 1/4 šálku octa, trochu vody a 2 lžíce hnědého cukru. To vše promíchejte se zelím a rajčaty či jinou oblíbenou zeleninou.

Obložená bageta

Ideální svačina? Rozpulte bagetu a jednu její polovinu pomažte medovou hořčicí, poté poklaďte vyškvařené plátky slaniny (opečené na pánvi), navrch přidejte plísňový sýr a pár plátků jablek. Do práce jako dělané!

Dvoupatrový sendvič

Toastový chléb poctěte kousky grilovaného kuřete, vařenou slaninou, avokádem, rajčaty, římskou či kteroukoli jinou omáčkou a tvrdým vařeným vejcem. Tenhle sendvič vám ostatní budou závidět!

Plněná vejce

Smíchejte 1/2 šálku strouhaného parmazánu a stejné množství strouhanky. Pokrájejte 4 plátky vařené slaniny, k ní přijdete 2 polévkové lžíce petrželky a kapku olivového oleje. Vše důkladně promíchejte a směsí naplňte půlky vařených vajec (bez žloutku). Zakápněte olivovým olejem a nechte 20 minut zapéct.

Caprese trochu jinak

Na talíř připravte čerstvou mozzarellu a plátky rajčat. Posypejte solí, pepřem, kousky opečené slaniny a lístky bazalky. Na závěr pokapejte olivovým olejem a octem z bílého vína. Podávejte s bílým pečivem.

Svačina k pivu

Smíchejte 1 šálek hladké mouky, 1 čajovou lžičku sody, 1/2 čajové lžičky soli, 1 šálek podmáslí, 1 vejce, 1 strouhané jablko a 1/2 šálku smažené či vařené slaniny. Lžící tvořte bochánky a ty smažte v horkém másle.

Smažená ovesná kaše

2 lžíce javorového sirupu a rozemletou vařenou slaninu přidejte k dvěma šálkům ovesných vloček. Tuto směs vařte na pánvi společně s trochou mléka. Až zhoustne, dvě minuty smažte a stáhněte z plotny. Dochuťte podle libosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat