Prostreno.cz

Způsoby pečení brambor

Zapečené se slaninou a vejcem. Pečené v alobalu s tvarohovým pyré a bylinkami. Nezáleží, jakou metodu se rozhodnete použít. Brambory vždy omyjte, osušte a propíchejte je vidličkou. A taky jim zajistěte křupavost! Jak?

Použití vidličky dovolí páře nahromaděné uvnitř brambory uniknout bez rizika prasknutí. To však k dokonalému výsledku nestačí.

Jak pečeme brambory v troubě?

Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory omyjte, osušte a zakápněte je olivovým olejem (nebo sádlem). Nutno dodat, že k tomuto účelu se nejlépe hodí brambory typu B. Ty následně posypejte solí a pepřem a propíchněte je vidličkou. Můžete je položit přímo na rošt nebo rovnou na plech. Pečte po dobu 45 až 60 minut, dokud slupka není křupavá a vidlička do nich nezajede jako „po másle“. Brambory můžete zabalit i do alobalu.

Pokud si brambory předem předvaříte, nebudete je muset v troubě péct tak dlouho a zároveň je zbavíte škrobu, který v křupavosti částečně brání.

Jak upravujeme brambory v mikrovlnce?

Ačkoli na mikrovlnné trouby kdekdo nadává, nedá se jim upřít to, že šetří čas. Taky ho máte málo? Brambory pokapejte olivovým olejem, posypejte je solí a pepřem a jako v prvním případě propíchněte vidličkou. Položte je na talíř vhodný pro mikrovlnné trouby a tu nastavte na plný výkon.

Délka tepelné úpravy závisí na velikosti kusů a výkonu mikrovlnky. U většiny brambor se při plném výkonu pohybuje v rozmezí 8 a 12 minut. Vždy se doporučuje začít na pěti minutách, poté bramboru vyjmout, obrátit a vrátit ji zpět. Toužíte-li po křupavé kůrce, vařte bramboru v mikrovlnce asi tak šest minut a poté ji přendejte na pečicí papír do trouby klasické. Pečte zhruba 20 minut při teplotě 200 °C.

Jak dusíme brambory na sporáku?

Brambory zakápněte olivovým olejem, posypte je solí a pepřem a propíchněte vidličkou. Každý brambor zabalte do alobalu a položte do hrnce s trochou studené vody. (Je nutné zvolit hlízy střední velikosti a výhodou je aspoň trochu stejný tvar.) Přikryjte pokličkou a dejte „dusit“ na nižší výkon. Tato metoda úpravy umožňuje ušetřit velké množství užitečných látek. Brambory jsou přitom hotové asi za 15 minut. Opět platí, že extra křupavost jim zajistí ještě krátký pobyt v troubě – postupujte stejně jako v předchozím případě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat