Prostreno.cz

Jak sušit fíky, abyste z nich získali maximum živin

Fíky patří ke sladkému ovoci s měkkou slupkou, jež se může konzervovat nebo sušit. A právě druhé jmenované je pro mnoho lidí pomyslným kamenem úrazu. Jak se vůbec takové fíky zbavují vlhkosti? Využijte posledních slunečních paprsků!

Fíky jsou bohaté na vlákninu, hořčík, mangan, sodík, vitaminy B1, B2, B6, A a K, draslík, železo, vápník, fosfor a chlor. Podle USDA National Nutrient Database podporují hustotu kostí a snižují krevní tlak.

Po staletí byly doporučovány pro léčbu sexuálních dysfunkcí. Ostatně, v mytologii se fíky vždy považovaly za potravinu podporující plodnost a jakýsi sexuální doplněk. Jejich skutečný afrodiziakální účinek je však sporný, nicméně obrovské množství cenných vitaminů a minerálů bezesporu navyšuje energii a vytrvalost. Proto si je mnozí muži namáčejí přes noc do mléka (dva až tři kusy) a užívají je ke snídani. Když se však usuší, můžete i vy mít sladké ovoce k dispozici po celý rok.

Jak sušit fíky?

Sušené fíky jsou docela populární, a to zejména proto, že se tím o měsíce prodlouží jejich skladovatelnost. Existuje přitom řada různých způsobů sušení fíků, včetně sušení na slunci, v troubě nebo sušičce na ovoce. Při usychání fíků a v podstatě jakéhokoli jiného ovoce by se měla odstranit většina vlhkosti (mezi 60–70 %), čímž se zajistí koncentrovanější zdroj živin. Co se týče postupu v sušičce nebo troubě, věc je asi jasná. Ale co takové sušení na slunci?

Hřejivé paprsky, které „konzervují“

Jakmile shromáždíte své fíky, důkladně je umyjte a každý kus rozkrojte na polovinu, čím celý proces urychlíte. Takto připravené ovoce umístěte na dřevěný nebo drátěný stojan a ten postavte na přímé sluneční světlo (ovoce by mělo být řezem nahoru). Poté zajistěte, aby fíky byly zakryté plátnem, jež zabrání napadení hmyzem. Ochráníte ho tak i před různými nečistotami. Aby ovoce mohlo řádně vyschnout, mělo by dojít k otevřenému proudění vzduchu nad i pod plody.

Mimochodem, stojan na noc uklízejte, jinak pokračujte v sušení po dobu 2–3 dnů. V závislosti na vlhkosti vzduchu může tento proces trvat více či méně času. Jakmile jsou fíky zcela vysušené, měli byste je skladovat v hermeticky uzavřených nádobách, a to ideálně v chladničce. Pokud sušené fíky zmrazíte, mohou si zachovat svou nutriční hodnotu a chuť i po celá léta!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat