Prostreno.cz

Jednoduchá příprava domácího jogurtu bez laktózy

Doma vyrobený jogurt není žádná věda! Navíc je nadupaný živými kulturami a je čerstvým zdrojem laktobakterií. Že je jeho příprava náročná a zdlouhavá? Chyba! Postup zvládnete levou zadní a ještě si u toho zazpíváte!

Jogurt je oblíbenou součástí jídelníčku mnoha Čechů. Zkuste ten domácí, který se s kupovaným nedá srovnat! V hrnci na mírném plameni zahřejte půl litru mléka v biokvalitě. Počkejte, až začne stoupat pěna, tu následně odeberte. Mléko přikryjte a nechte vychladnout na teplotu lidského těla, maximálně však na 40 °C. K ruce si připravte sterilizovanou sklenici o objemu 0,7 litru a do ní vložte pět polévkových lžic jogurtu a nejdřív jen kapku mléka. Dobře promíchejte, abyste se zbavili hrudek a žmolků. Potom přidejte zbylé mléko a sklenici důkladně uzavřete. Jogurt nechte odpočívat sedm až deset hodin, a to při teplotě 30 až 35 °C.

Teplo jako v peřině

V zimě si můžete pomoci tak, že sklenici vložíte do hrnce s teplou vodou a tu postavíte poblíž topení. Lze využít i starou známou radu našich babiček, které jídlo dávaly pod peřinu. Hotový jogurt uchovávejte v lednici a v ideálním případě z něj odebírejte tak zvaný startér pro přípravu další várky. Mimochodem, ve specializovaných obchodech je možné koupit různé druhy základních bakterií, které jsou jen ku prospěchu. A co obecné výhody této domácí přípravy?

V první řadě pochopitelně víte, co jogurt obsahuje, takže se nemusíte bát nevhodných příměsí a látek, a taky se můžete spolehnout, že tento vlastnoručně zpracovaný jogurt neobsahuje mléčný cukr laktózu, protože během jeho přípravy dochází k prokvašení tohoto cukru, což znamená, že jej zlikvidují kvasinky. Co se týče chuti, nečekejte to samé, co líbivě dochucované produkty z obchodu, které jsou přikrášlované tak, aby se prodávaly.

Ale tohle chutná docela jinak!

Domácí jogurt je přirozeně nakyslý, což leckoho může odradit. Na druhou stranu, odpadá starost o intoleranci nebo také nesnášenlivost laktózy, kterou trápí zhruba 10 % obyvatel České republiky. Ta se obvykle projevuje zvýšeným nadýmáním, bolestmi břicha nebo řídkými stolicemi po konzumaci mléka či mléčných výrobků, které obsahují mléčný cukr, tedy laktózu.

Pakliže si nejste jistí, zda do této skupiny patříte či nikoli, udělejte si jednoduchý test. Vypijte hrnek mléka, nebo snězte jogurt, a vyčkejte čtyři hodiny. Pokud se v této době objeví některý z výše uvedených problémů, pravděpodobně trpíte intolerancí na laktózu a bude se vám výše uvedený recept na domácí jogurt nesmírně hodit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat