Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Zimní polévka pro zahřátí i zdraví? Ta kaštanová

26.01.2019 | Krok za krokem

Hvězdy v kuchyni i medicíně? Jedlé kaštany! Taky jste teď na ně měli štěstí? Zpracujte je do báječné polévky, která posílí činnost vašich jater!

Hlavní sklizeň plodů kaštanovníku setého či jedlého (Castanea sativa), oblíbených jedlých kaštanů, sice probíhá v říjnu, nicméně díky odstranění vnitřních parazitů se kaštany namáčejí ve vodě teplé 50 °C. Proto vydrží na pultech supermarketů někdy až do února. Jak toho využít?

Jedlé kaštany se doporučují při poruchách jaterní činnosti, pro posílení nervové soustavy a pro vylučování všemožných jedů z těla. Pokud máte rádi ty pečené, jistě si zamilujete i polévku určenou pro čtyři osoby.

Připravte si 0,5 kg jedlých kaštanů, 0,5 kg nerafinovaného cukru, 0,75 l zeleninového vývaru jakéhokoli druhu, 0,2 l smetany (ideálně kokosové), 30 g biomásla, bílý lanýžový olej, pepř, koriandr a bazalku (nemusí být).

Pro potěchu žaludku i oka

Klenutou část kaštanu naříznete do kříže, kaštany dejte na pečicí plech a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 15 až 20 minut, tedy do té doby, než se slupka otevře. Teplé kaštany vyloupejte. Poté nasypte do hrnce cukr a při střední teplotě jej zkaramelizujte. Přilijte zeleninový vývar a oloupané kaštany a vše nechte taktéž při střední teplotě probublávat zhruba 20 minut. Do té doby kaštany ještě více změknou.

Následně směs rozmixujte a přilijte smetanu. Polévku ještě jednou ohřejte, vmíchejte biomáslosa několika kapkami bílého lanýžového oleje a podle chuti dolaďte pepřem, koriandrem nebo bazalkou. Polévku připravujte vždy čerstvou a uskladňujte v lednici pouze jeden den.

Zdravotní účinky nejsou k zahození

Kaštany jsou vynikajícím zdrojem minerálů, jako je železo, vápník, hořčík, mangan, fosfor a zinek, kromě toho poskytují velmi dobré množství draslíku (518 mg/100 g). Dále jsou bohaté na mnoho důležitých skupin vitaminů B-komplexu. 100 g ořechů poskytuje 11 % niacinu, 29 % pyridoxinu (vitamin B6), 100 % thiaminu a 12 % riboflavinu. Kromě příznivého působení na jaterní činnost snižují krevní tlak či pomáhají předcházet mikrocyklické anémii.

Metody přípravy a podávání

Kaštany jsou příjemně sladké a chutné. V dávných dobách je domorodí Američané využívali podobně brambory. V Japonsku se zase podává kaštanová rýže (Kuri Gohan), v Koreji můžete ochutnat sladký dezert známý jako yaksik. Ten se připravuje s pomocí kaštanů a piniových oříšků smíchaných s lepivou rýží. Kaštany se používají i jako jedna z hlavních ingrediencí u drůbežích nádivek, chutné je také kaštanové krémové máslo.

Výroba domácí kosmetiky z aloe vera

Brokolice v sýrové omáčce

Brokolice v sýrové omáčce

12 hlasů
35min 438 kJ 70 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Těstoviny s mákem a ořechy

11 hlasů
60min 1916kJ 99 Kč

Sladký oběd pro děti i dospělé.

Studená polévka z avokáda

10 hlasů
25min 376kJ 70 Kč

Letní osvěžující polévka.