Prostreno.cz

Nejčastější chyby při grilování

Grilovací sezona nabírá na obrátkách. Vyhněte se těm nejčastějším chybám a nenechte si pokazit letní grilovačky.

Ačkoli grilování vypadá velmi jednoduše, přesto má svá pravidla. Vyhněte se nejčastějším prohřeškům a zlozvykům.

Zapomínáte čistit rošt

Možná se budete divit, ale většina grilujících nadšenců zapomíná na to nejdůležitější, a to je péče o rošt. Rošt by se měl správně čistit po každém grilování, uvědomte si, že na něm ulpívají veškeré zbytky jídla, které tam zůstanou schované i několik dní, až do příštího grilování. No už to nezní tak lákavě, že. Rošt můžete vyčistit pomocí kartáče nebo speciálních odmašťovacích přípravků. Když začnete s čištěním hned po grilování, půjde to snadněji, než když špínu na roštu necháte zaschnout.

Nevhodné podpalovače

Existuje spoustu druhů podpalovačů na gril, ale ne všechny jsou zrovna zdravé. Z tekutých podpalovačů se uvolňují škodlivé látky, které mohou ovlivnit dokonce i chuť masa. Nejsnazším a bezpečným způsobem zapalování je komínový podpalovač na dřevěné uhlí, za pár stovek ho zakoupíte v každém hobbymarketu a vydrží vám léta. Do podpalovače stačí jen nasypat uhlí a škrtnout sirkou, na všechny možné podpalovače můžete rázem zapomenout.

Často zvedáte víko

Častým nešvarem je to, že se často, obrazně řečeno, díváte pod pokličku. Pokud budete víko grilu často zvedat, tak gril zbytečně ochlazujete, tím prodlužujete dobu přípravy, nemluvě o tom, že vzduch také může vířit jemný popílek, který se snadno přilepí na grilované potraviny. Pokud potřebujete regulovat teplotu grilu, využijte k tomu uzpůsobené větrací otvory.

Maso z lednice

Proces grilování je velice rychlý, a protože není vaším cílem přípravu nijak prodlužovat, maso byste nikdy neměli dávat z lednice hned na rozpálený gril. Maso by mělo být přibližně 30 minut v pokojové teplotě, tím dosáhnete rychlého a rovnoměrného prohřátí a maso bude šťavnatější.

Špatné načasování marinády

Pokud máte rádi medové či cukrové marinády, měli byste vědět, kdy je použít. Pokud marinádu použijete hned na začátku, zbytečně si tím zanesete rošt a snadno můžete maso spálit. Tyto sladké marinády používejte několik minut předtím, než maso bude propečené. Těchto několik minut naprosto stačí, aby omáčka stihla zkaramelizovat a zároveň se nespálila.

Zapomínáte na „chladnou“ zónu

Jedním ze základních principů grilování se dřevěným uhlím je koncept dvouzónového požáru. Místo toho, abyste uhlíky rovnoměrně rozložili v grilu, úmyslně je rozmístěte pouze na jednu stranu a opačnou stranu ponechte prázdnou. Tak vytvoříte horkou zónu a chladnou zónu.

Takzvaný „dvouzónový“ oheň umožňuje grilovat steaky a zeleninu ve stejnou dobu, umožňuje vám odkládání potravin, které jsou již hotové a jen je držíte v teple, nebo v případě vzplanutí máte prostor, kam ihned maso přesunout. Mimochodem, na plynovém grilu můžete dosáhnout stejné podstaty tím, že hořáky necháte na jedné straně vypnuté.

Přeplňujete gril

Tím, že na gril naskládáte všechno, co máte, ničím celý proces neurychlíte, ba naopak. Pokud gril celý zaplníte, dojde k jeho ochlazení a příprava se prodlouží. Navíc na přeplněném grilu se vám budete hůře pohybovat a snadno něco zapomenete otočit. A to ani nemluvě o absenci „chladné“ zóny. V případě vzplanutí nemáte moc času na záchranu masa. Na roštu by mělo zůstat alespoň 30 % volného prostoru pro snadnou manipulaci.

Zdroj: realsimple.com, barbecuebible.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat