Prostreno.cz

Výrobu bylinkových olejů zvládnete i doma

Výroba bylinkového oleje není žádná věda, proto jí zvládněte i doma. Připravíte si tak uklidňující a harmonizující léky, který využijete nejen v zimě. Vystačíte si s minimem věcí!

Srpen představuje bylinkové žně. Lidé se vydávají sbírat rozrazil lékařský, řepík lékařský, vřes obecný, zeměžluč okolíkatou, zlatobýl kanadský, sléz lesní a další a další rostlinky. Pokud jste v tomhle směru nováčkem, možná se vám bude hodit informace, že své poklady uchováte nejen sušením nebo zamrazením. Vyrobte si svůj první bylinkový olej, který je levnější a lepší než ten z obchodu. Přitom potřebujete jen minimum věcí, ke kterým patří čistá sterilní nádoba, nosný olej dle výběru (slunečnicový, mandlový či třeba olivový) a bylinka, jenž se vystaví zdroji tepla.

Základ na voňavý poklad

Čerstvé bylinky usušte (třeba tak, že několik stonků rostliny přivážete vzhůru nohama na provázek). Léčivky pak napěchujte do skleněné nádoby a ponechte dostatek prostoru pro nalití zvoleného nosného oleje. (Možná budete muset během několik dní přidat další rostlinný materiál, ale tím se teď nezabývejte.) Bylinky zalijte olejem, sklenici pevně uzavřete a několikrát jemně protřepejte. Poté ji dejte na teplý, slunečný okenní parapet, a to na dva až čtyři týdny. Několikrát sklenici zkontrolujte a opět jemně protřepejte, popřípadě přidejte další bylinky. Po uplynutí uvedené doby olej sceďte do vhodné nádoby, ideálně do tmavého skla.

Éterická výpomoc

Bylinky samozřejmě můžete i kombinovat, do oleje lze přidat i pár kapek éterických olejíčků. Například oleji z heřmánku svědčí přídavek esenciální levandule. Takto připravený prostředek uklidňuje plenkové vyrážky a je dostatečně jemný pro všechny druhy pleti.

Heřmánek je zase vhodné smíchat s éterickým olejem růže, jenž se hodí na suchou a popraskanou pokožku. Zamlouvat se vám určitě bude i olej z máty peprné a rozmarýnu. Tento postup je však o trochu složitější, neboť se jedná o dvě samostatně louhované bylinky, na závěr smíchané dohromady. Výsledek však skvěle podporuje duševní stimulaci a zklidňuje duši. Je dobré mít tento olej po ruce – v malé lahvičce a v případě nouze si jím potřít zápěstí.

Kombinace olejů napuštěných bylinami a éterických olejů však v každém případě přidává aromaterapeutickým směsím jiný rozměr. Navíc platí, že možnosti jsou neomezené!

Zdroj: https://www.thebutterhalf.com/herb-infused-oils-how-to-make-herbal-oils-with-dried-herbs/, https://thefewellhomestead.com/how-to-make-herbal-infused-oil-for-salves-and-herb-products/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat