Prostreno.cz

Rozmanitá příprava vajíček od slepiček

Ať děláte, co děláte, vajíčka naměkko máte natvrdo, volská oka připálená, ale žloutek syrový? Naučíme vás, jak správně připravit vejce, aby byla přesně taková, na jaká máte chuť. Není to žádná věda. Chce to jen trochu cviku a hodinky.

Vajíčka naměkko

Obecně se traduje, že vajíčko naměkko uvaříte za tři minuty. Jenže to není tak úplně pravda. Je třeba zohlednit, zda vejce do vody ponořujete už na začátku, kdy je voda studená, nebo až tehdy, kdy se vaří. Doba varu také závisí na velikosti vejce a jeho teplotě. Takže… Jaký je správný postup?

Vycházíme-li z toho, že chceme uvařit jedno vajíčko velikosti M, budeme potřebovat malý kastrůlek, špetku soli a začátečníkům pomohou i stopky. Vejce pokojové teploty vložíme do kastrůlku se studenou vodou a solí a přivedeme k varu. Voda nesmí vřít naplno, ale jen lehce probublávat. Od chvíle varu počítáme dvě a půl minuty a poté ho vyjmeme. Lehce zchladíme pod studenou vodou, aby šlo snáze oloupat. Pokud vajíček vaříte více, použijte větší hrnec, aby se vejce nedotýkala.

Vejce natvrdo

„Vařil jsem vajíčka hodinu, dvě hodiny, až do rána! Ale stále byla tvrdá“ Tato legendární Haškova hláška má něco do sebe. Totiž, na vajíčkách natvrdo se toho moc zkazit nedá. I když na ně zapomenete a překročíte doporučenou desetiminutovou dobu varu, budou stále natvrdo, jen s tím rozdílem, že jejich žloutek bude mít typickou „školní“ šedou barvu.

Vejce na hniličko

Vajíčka „na hniličko“ nejsou ani naměkko, ani natvrdo, prostě něco mezi tím. Bílek je zcela tuhý a žloutek vláčný a lehce mazlavý. Taková vajíčka jsou skvělá, pokud si je chcete namazat na chleba. Vložte je do studené vody, pomalu přiveďte k varu a vyčkejte pět minut. Poté vajíčka rychle zchlaďte, abyste zastavili proces docházení.

Sázená

Umíte správně usmažit sázená vejce? Většina lidí neví, jak na to, aby byla tak akorát a nebyla zespodu připálená, když žloutek je ještě syrový. Kouzlo tkví ve smažení při nižší teplotě a použití pokličky. Jednoduché, že? Rozpalte pánev s olejem, na ni rozklepněte vajíčko a pomalu smažte, když bude bílek skoro hotový, přiklopte vejce pokličkou a nechte ho minutu nebo dvě dojít. Žloutek bude akorát.

Ztracená vejce

Ztracené vajíčko je i pro zkušeného kuchaře mnohdy oříškem. Správně se totiž dělá tak, že se v hrnci vařečkou roztočí vroucí voda s trochou octa a rozklepnuté vajíčko se pak naběračkou opatrně přelije do točícího se víru, který obalí žloutek bílkem. Jde vlastně o vajíčko naměkko, ale bez skořápky. Tento postup je poněkud složitý, ale skoro stejného úspěchu můžete dosáhnout, pokud vajíčko uvaříte rovnou v naběračce. Jednoduše ho ponořte do vroucí vody i s ní a vyčkejte dvě minuty.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat