Prostreno.cz

Dýňové menu od polévky po dezert

Dýně jsou mezi podzimními plody stále více vyhledávané. Lze z nich uvařit prakticky cokoli a jsou skvělou přílohou téměř ke každému pokrmu. Vyzkoušejte naše dýňové menu. Máte chuť na polévku, hlavní chod nebo raději rovnou dezert?

Dýňová polévka

Na dýňovou polévku si připravte jednu dýni Hokkaido nakrájenou na kostky, dvě najemno nakrájené cibule, čtyři lžíce olivového oleje, 700 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a čerstvě namletý pepř

V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm osmahněte cibuli. Až zesklovatí, přidejte pokrájenou dýni a opékejte dalších 10 minut. Zalijte vývarem a vařte 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a nechte chvilku odstát. Skvěle vypadá zdobená opraženými dýňovými semínky.

Zapečená dýně

Kdo má rád zapečené brambory, jistě si zamiluje i dýňovou verzi. Na tento recept budete potřebovat dvě menší dýně Hokkaido, čtyři velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky, dvě střední cibule nakrájené na kolečka či kostky, 250 ml smetany, sůl, balení plísňového sýra, muškátový oříšek.  

Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte měkkou dužinu a nakrájejte na tenké plátky. Do vymazané zapékací mísy skládejte po patrech připravenou dýni, brambory, cibuli a sýr. Každou vrstvu jemně posolte. Na závěr přelijte smetanou a dejte péct do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 30 minut, poté zmírněte na 170 °C a pečte ještě 35–45 minut, dokud nejsou dýně i brambory měkké.

Dýňový koláč

Dýňový koláč má v amerických státech svoji dlouhou tradici. Není divu, je to totiž báječná lahůdka! Na korpus potřebujete 120 g rýžové mouky, 60 g jemné žitné mouky, špetku soli, jednu lžíci krupicového cukru, 120 gramů másla pokojové teploty.

Na náplň si připravte středně velkou dýni Hokkaido, kostku měkkého plnotučného tvarohu, 230 ml smetany ke šlehání, půl hrnku krupicového cukru, 60 g rozpuštěného másla, 2 vejce, špetku soli, muškátový oříšek, lžičku skořice.

Smíchejte obě mouky, cukr a sůl a na vále vypracujte spolu s máslem do vláčného a nelepivého těsta. Zabalte jej do potravinářské folie a nechte odpočinout v lednici alespoň půl hodiny.

Mezitím si připravte dýňové pyré. Omyjte dýni, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky. Podlijte vodou a vařte, dokud dýně nezměkne. Pak vodu sceďte a mixérem rozšlehejte na hladké pyré.

Těsto vyválejte na placku, vložte do předem vymazané a vysypané formy na koláč a propíchejte vidličkou. Těsto, které přesahuje okraj formy, odstraníme. Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

Zatímco se těsto peče, připravte si dýňovou náplň. V míse smíchejte dýňové pyré spolu s tvarohem, smetanou, máslem, vejci a cukrem. Přidejte skořici, sůl a špetku nastrouhaného muškátového oříšku a pořádně promíchejte.

Předpečené těsto po deseti minutách vyndejte z trouby, nechte chvíli vychladnout a pak nalijte dýňovou náplň. Pečte dalších 50 minut, dokud není dýňová náplň ztuhlá.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat