Prostreno.cz

Zapečená mince ve vánočce má svůj význam

Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.

„Vánočky se u nás pečou už od 18. století a liší se podle krajových zvyklostí. Kynuté pečivo, které mělo svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v peřince, bylo vždy symbolem života a plodnosti a nesmělo chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Kousek vánočky dostával dobytek ve stáji a podle pověry se házela i do studny, aby nevyschla. Až si budete letos vánočku připravovat, nezapomeňte do ní zapéct minci. Ten, kdo ji pak ve svém ukrojeném dílku objeví, bude totiž podle tradice v příštím roce nejen bohatý a štědrý, ale hlavně zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová a tady je její recept na tradiční valašskou vánočku.

Valašská vánočka

Suroviny na 1 kus vánočky:

  • 500 g hladké mouky
  • 385 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 40 g vanilkového cukru
  • 35 g droždí
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • rozinky (namočené předem v rumu nebo ve vodě)
  • vlašské ořechy (nasekané)
  • mandle (plátky)
  • 1 dcl rumu

Postup:

1. Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde.

2. Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.

3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy.

4. Do vypracovaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru.

5. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne.

6. Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout.

7. Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.

8. Vánočku ještě nechte asi hodinu kynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut.

Tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru) a nechte ji zcela vychladnout.

 





Celkem 0 komentářů

Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat