Prostreno.cz

Vypěstujte si vlastní avokádo. Chce to jen pecku, špejli a trpělivost

Jste nadšený pěstitel všeho možného? Zkuste si doma „vypiplat“ avokádo. Není to vůbec nic složitého! Budete mít atraktivní rostlinku, která může i plodit! 

Když se řekne hruškovec přelahodný, jen málokdo ví, o čem je vlastně řeč. Mnohem známější je jeho druhé označení – avokádo. Toto exotické ovoce pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Na území dnešního Mexika se podle historických odhadů pěstovalo už téměř deset tisíc let před Kristem. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 plodů a některé mohou vážit i jeden kilogram (1).

Pomazání nejen na chleba

Avokádu se v dávné minulosti říkalo máslo námořníků. Klasické máslo jím vlastně lidé nahrazují i dnes, i přestože je poměrně kalorické. Obsahuje ovšem tuky zdravé, které prospívají nejen srdci. Jeho nutriční profil svědčí také očím, kostem a mozku, přičemž představuje prevenci rakoviny (2). A co ten zmíněný hruškovec přelahodný, na němž tyto exotické poklady rostou? Tak ten si klidně můžete vypěstovat. Nebojte se, v takových domácích podmínkách z něj nebude obrovský strom, ale spíše atraktivní „pokojovka“. Plodit může také, ale uvádí se, že než se takto zadaří, trvá to v průměru i osm let. Ovšem do té doby vám může dělat radost alespoň vizuálně. A jak na to?

Chce to správné ubytování

Až si příště zase koupíte avokádo, pecky se rozhodně nezbavujte, protože ta je tady zásadní. Opatrně ji vyjměte z dužiny, opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Jakmile bude čistá a připravená, zbavte ji slupky. Pak nastává druhá fáze – propíchnutí. Myslete na to, že pecka musí „koukat“ špičkou nahoru, kouskem špejle či párátky ji po obvodu propíchněte na dvou až třech místech spíše v horní části, a to tak, aby po umístění do sklenice s vodou byla jen z poloviny ponořená. Právě špejle či párátka poslouží k tomu, aby se vám celá neutopila. Co teď?

Trpělivost přináší růže

Máte prakticky hotovo, protože nezbývá, než čekat. Přibližně po třech týdnech začne pecka praskat a následně z ní vykoukne kořínek, který bude mířit ke dnu a den co den bude o něco větší. Vodu ve sklenici pravidelně měňte, a to alespoň dvakrát týdně. Nesmí být ale studená, ideální je odstátá a v pokojové teplotě. Jde-li o umístění nádoby, zvolte světlé místo, ale bez přímého slunce. Až bude kořínek dostatečně dlouhý (klidně i 15 cm) a silný, což posoudíte na první pohled, můžete avokádo přesadit do substrátu pro palmy. V této době z pecky avokáda na protější straně pravděpodobně vyraší i listy.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Avokádo, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/270406, názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat