Praskliny, suchý povrch, blednutí i třísky. Skutečně o své dřevěné nádobí a kuchyňské nástroje pečujete? Pokud ne, brzy vám přestanou sloužit. Pravidelně je ošetřujte a rozpoznejte čas, kdy se s nimi rozloučit.
Jasan, javor, bříza, dub, borovice, olše, modřín a další a další. Stromy, potažmo dřevo, je po tisíciletí spojencem člověka. Poskytuje mu stavební materiál a tím i střechu nad hlavou, díky němu homo sapiens sedí na stylovém nábytku, zahřívá se v chladných zimních měsících, ale i vaří a jí. Bez dřevěných vařeček, míchaček, prkének, misek a talířů by svět nebyl tím, čím je. Často však kuchaři tápou, jak se vlastně o tyhle dary přírody a užitečné náčiní starat tak, aby vydrželo dlouhé roky.
Antibakteriální vlastnosti? Legendární!
Dřevo je samo o sobě antibakteriální. Stromy totiž přirozeně bojují proti infekcím, bakteriím a plísním, a přestože již nejsou živým organismem, vlastnosti dřeva jsou stále stejné. Dřevěné nádobí tak patří k tomu nejlepšímu, co se v kuchyni používá. Většinou je ošetřené minerálními oleji, což však neznamená, že je věčné. Správná péče jeho funkčnost a použitelnost prokazatelně prodlužuje. Máte-li tedy doma nějaký ten dřevěný kousek, postupujte podle osvědčených tipů.
Myčku z toho vynechte
Dřevěné nádobí myjte ručně (nikoli v myčce), a to teplou vodou, jemným čisticím přípravkem, houbičkou či kartáčkem. Čerstvě umyté dřevěné nádobí osušte čistou utěrkou a poté ho nechte úplně uschnout.
Máte-li to vypalované nebo bez dekoru, tak jednou za čas (při častém používání jednou měsíčně) vezměte svůj oblíbený olej (může to být olivový, kokosový nebo jiný), namočte do něj houbičku a nádobí přetřete po celém jeho povrchu. Takto ošetřené kusy nechte na 24 hodin proschnout a pokračujte v jejich používání. Vrátí se jim šmrnc i odolnost.
Kdy je čas se rozloučit?
Stejným způsobem postupujte i u krájecích prkének. Myslete však na to, že jakmile se v nádobí a dřevěných kuchyňských nástrojích objeví trhliny, je moudré se jich zbavit, protože se v prasklinách usazují zbytky jídla. Pozůstatky po hodování plus vlhkost rovná se množení bakterií.
Na zápach zabírá citron
Ostatně, dřevěné předměty absorbují i pachy ze silných příchutí, jako je kupříkladu česnek, což se přenáší na jiné potraviny. Chcete-li zápachu předcházet, otřete dřevěný povrch rozpůleným citronem či pastou ze sody a vody. Pokud se u vašeho dřevěného nádobí objeví skvrny nebo drsnost, lze jej otřít kouskem jemného brusného papíru. Poté povrch naolejujte olejem, popřípadě použijte včelí vosk. Jedině tak vydrží hodně, hodně dlouho.