Prostreno.cz

Péče o dřevěné nádobí a kuchyňské nástroje

Praskliny, suchý povrch, blednutí i třísky. Skutečně o své dřevěné nádobí a kuchyňské nástroje pečujete? Pokud ne, brzy vám přestanou sloužit. Pravidelně je ošetřujte a rozpoznejte čas, kdy se s nimi rozloučit.

Jasan, javor, bříza, dub, borovice, olše, modřín a další a další. Stromy, potažmo dřevo, je po tisíciletí spojencem člověka. Poskytuje mu stavební materiál a tím i střechu nad hlavou, díky němu homo sapiens sedí na stylovém nábytku, zahřívá se v chladných zimních měsících, ale i vaří a jí. Bez dřevěných vařeček, míchaček, prkének, misek a talířů by svět nebyl tím, čím je. Často však kuchaři tápou, jak se vlastně o tyhle dary přírody a užitečné náčiní starat tak, aby vydrželo dlouhé roky.

Antibakteriální vlastnosti? Legendární!

Dřevo je samo o sobě antibakteriální. Stromy totiž přirozeně bojují proti infekcím, bakteriím a plísním, a přestože již nejsou živým organismem, vlastnosti dřeva jsou stále stejné. Dřevěné nádobí tak patří k tomu nejlepšímu, co se v kuchyni používá. Většinou je ošetřené minerálními oleji, což však neznamená, že je věčné. Správná péče jeho funkčnost a použitelnost prokazatelně prodlužuje. Máte-li tedy doma nějaký ten dřevěný kousek, postupujte podle osvědčených tipů.

Myčku z toho vynechte

Dřevěné nádobí myjte ručně (nikoli v myčce), a to teplou vodou, jemným čisticím přípravkem, houbičkou či kartáčkem. Čerstvě umyté dřevěné nádobí osušte čistou utěrkou a poté ho nechte úplně uschnout.

Máte-li to vypalované nebo bez dekoru, tak jednou za čas (při častém používání jednou měsíčně) vezměte svůj oblíbený olej (může to být olivový, kokosový nebo jiný), namočte do něj houbičku a nádobí přetřete po celém jeho povrchu. Takto ošetřené kusy nechte na 24 hodin proschnout a pokračujte v jejich používání. Vrátí se jim šmrnc i odolnost.

Kdy je čas se rozloučit?

Stejným způsobem postupujte i u krájecích prkének. Myslete však na to, že jakmile se v nádobí a dřevěných kuchyňských nástrojích objeví trhliny, je moudré se jich zbavit, protože se v prasklinách usazují zbytky jídla. Pozůstatky po hodování plus vlhkost rovná se množení bakterií.

Na zápach zabírá citron

Ostatně, dřevěné předměty absorbují i pachy ze silných příchutí, jako je kupříkladu česnek, což se přenáší na jiné potraviny. Chcete-li zápachu předcházet, otřete dřevěný povrch rozpůleným citronem či pastou ze sody a vody. Pokud se u vašeho dřevěného nádobí objeví skvrny nebo drsnost, lze jej otřít kouskem jemného brusného papíru. Poté povrch naolejujte olejem, popřípadě použijte včelí vosk. Jedině tak vydrží hodně, hodně dlouho.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat