Prostreno.cz

Babiččiny housky

Babiččiny housky jsou nejoblíbenější o víkendu, kdy jsou čerstvé.

Ohodnotit
(18 hlasů)
  • 2h a 0min

    30min příprava

    1h a 30min vaření

  • 1062 kJ / 253 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy33g
tuky8g

Ingredience na

  • Na posypání
  • 1 hrst hrubozrnné soli
  • 1 hrst kmínu nebo máku
  • Na potření
  • 50 g másla
  • 1 ks žloutku
  • Na těsto
  • 310 ml mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 500 g hladké mouky - na kynuté těsto
  • 1 ks vejce

Postup přípravy

  1. Mléko ohřejte aby bylo vlažné a 1/2 odlijte do hrnku.
  2. Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí, 1 lžičku mouky a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
  4. Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučněný vál a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
  5. Výsledné těsto musí být vláčné, přužné a hlavně nesmí lepit. Těsto se má trošku lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo fresh folií.
  6. Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, to bude trvat asi hodinu.
  7. Předehřejte troubu na 175 °C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
  8. Každý díl rozdělte na 3 další díly a upleťte klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou.
  9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte mezi nimi rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout (doporučujeme překrýt utěrkou, aby neosychaly).
  10. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vajíčkem smíchaným s lžící mléka a posypejte je solí, mákem či kmínem.
  11. Housky pečte dozlatova, přibližně 10-15 minut.
  12. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Babiččiny housky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat