Prostreno.cz

Větrníky se zmrzlinou

Větrníky plněné zmrzlinou, zdobené čokoládou.

Ohodnotit
(17 hlasů)
  • 1h a 45min

    45min příprava

    60min vaření

  • 979 kJ / 233 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy18g
tuky14g

Ingredience na

  • 50 g másla
  • 140 g polohrubé mouky
  • 3 ks vajec
  • 1 špetka soli
  • 2 špetky prášku do pečiva
  • 250 ml vody
  • 140 ml 40% smetany
  • Na náplň
  • 1 l oblíbené zmrzliny
  • Na polevu
  • 200 g kvalitní čokolády nahrubo nasekané

Postup přípravy

  1. Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl, máslo a přiveďte vše do varu.
  2. Za stálého míchání přisypte mouku a míchejte, dokud se těsto nelepí ani na hrnec ani na vařečku.
  3. Odstavte hrnec z plotny a nechte těsto prochladnout. Občas těsto „prošťouchejte„ vařečkou.
  4. Troubu předehřejte na 230 °C.
  5. Do prochladlého těsta postupně zatřete jedno po druhém vejce a prášek do pečiva. Dbejte na to aby jste opravdu další vejce zapracovali, až když po tom předchozím není ani stopy.
  6. Můžete použít šlehač na nejnižší rychlost.
  7. Plech na pečení si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  8. Na připravený plech nastříkejte sáčkem s ozdobnou rýhovanou špičkou větrníky, dál od sebe, počítejte s tím, že těsto dost naskočí.
  9. Plech vložte do rozpálené trouby, na dno trouby rychle nalijte asi 50 ml vody a rychle zavřete dvířka trouby, páru potřebují větrníky k tomu, aby správně naskočily.
  10. Když větrníky naskočí, stáhněte teplotu na 185 °C a dopékejte zvolna do růžova, přibližně 20-30 minut.
  11. Prochladlé větrníky sundejte z plechu a rozkrojte je.
  12. Těsně před podáváním naplňte větrníky zmrzlinou, případně šlehačkou, nebo krémem a ozdobte je připravenou čokoládou.
  13. Čokoládová poleva: Smetanu jen zahřejte a ve smetaně nechte za stálého míchání rozpustit čokoládu.

TIP:

Větrníky si můžete upéct den předem. Čokoládu můžete použít sladkou, nebo hořkou, podle chuti, taktéž zmrzlinu, ale klidně naplňte větrníky, krémem, nebo šlehačkou.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Větrníky se zmrzlinou

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat