Prostreno.cz

Hrníčkový velikonoční beránek

Pečený beránek na Velikonoce určitě musí být. Roztomilého beránka z nadýchaného piškotového těsta si doma upečete raz dva. Díky hrníčkové metodě jsme totiž odvažování surovin zjednodušili na minimum.

Ohodnotit
(5 hlasů)
  • 55min

    10min příprava

    45min vaření

  • 939 kJ / 224 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy39g
tuky4g

Ingredience na

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku krupicového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 ks vajec
  • 1 ks Ovocného chlebíčku od hamé
  • 0,5 balení prášku do pečiva
  • 1 lžíce strouhané citrónové kůry
  • Na vymazání
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce strouhanky

Postup přípravy

  1. Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte pokrájený nebo rozdrobený ovocný chlebíček a citrónovou kůru a teprve potom zapracujte mléko a vajíčka.
  2. Těsto dobře promíchejte a připravte si formu. Abyste beránka po upečení vyklopili neporušeného, musíte ji dobře vymazat a vysypat. Kombinace máslo a strouhanka funguje mnohem lépe než olej a mouka. Jestli máte kameninovou formu, dejte ji ještě před pečením na hodinu namočit do studené vody.
  3. Do připravené formy vlijte těsto. Naplňte ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto vyběhne. Potom dejte péct do předehřáté trouby a při 180 °C pečte 40 minut.
  4. Zda je beránek upečený zjistěte pomocí špejle - zapíchněte ji do těsta a když ji vytáhnete s drobečky, potřebuje beránek ještě chvíli péct. Je-li špejle suchá, máte upečeno.
  5. Hotového beránka nechte úplně zchladnout ve formě. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžete formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom opatrně vyklopte z formy. Vyklopeného beránka hned nestavte a nechte ho ještě naležato vydýchat.

TIP:

Po upečení nezapomeňte beránka ozdobit - na oči si nechte od pečení dva kousky ovocného chlebíčku. Potřete beránka polevou z hnědé nebo bílé čokolády. Zdobičkou můžete dokonce udělat spirálky jako kudrnatý kožíšek.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    39,60g
  • Sacharidy:

    372,10g
    • Cukry:

      0,80g
  • Tuky:

    99,60g
  • Vláknina:

    0g

Aktivita pro spálení: 224 kcal

28

minut jízdy na kole

21

minut běhu

66

minut uklízení




Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Ohodnoťte recept:
Hrníčkový velikonoční beránek

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat