Prostreno.cz

Kynutý velikonoční věnec

Na velikonočním stole nemusíte mít jen mazanec, zkuste kynutý věnec.

Ohodnotit
(5 hlasů)
  • 2h a 0min

    1h a 30min příprava

    30min vaření

  • 1008 kJ / 241 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy24g
tuky9g

Ingredience na

  • 550 g hladké mouky
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 ks žloutku
  • 3 lžíce cukru
  • 1 kostka droždí
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce cukrového, barevného zdobení - volitelné
  • 5 ks barevných vařených vajec
  • Na potření
  • 1 ks vejce - rozšlehané

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte kvásek – do vlažného mléka dejte lžíci cukru a rozdrobené droždí.
  2. Do mísy prosejte mouku a sůl, přidejte olej, cukr, rozinky, žloutek a nakynutý kvásek. Vypracujte těsto, které nechte v teple pod utěrkou kynout asi hodinu.
  3. Potom těsto dejte na pomoučený vál, rozdělte na tři stejné díly, vyválejte prameny, které spleťte jako cop a vytvarujte věnec. Nechte ještě 15 minut kynout.
  4. Před pečením potřete věnec rozšlehaným vejcem. Posypte zdobením (nebo jenom mákem) a ozdobte vařenými vejci.
  5. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem, v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 40 minut.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Kynutý velikonoční věnec

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat