Prostreno.cz

Kohout na víně

Aby jste si maximálně pochutnali na tomhle lahodném klasickém francouzském pokrmu, použijte na vaření kvalitní víno.

Ohodnotit
(7 hlasů)
  • 1h a 50min

    20min příprava

    1h a 30min vaření

  • 331 kJ / 79 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy3g
tuky3g

Ingredience na

  • 1500 g kohouta - případně kuře
  • 300 ml kuřecího vývaru - nebo vody
  • 400 ml kvalitního červeného suchého vína
  • 100 g slaniny
  • 16 ks malých žampionů
  • 8 ks lahůdkových cibulek
  • 100 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce husté rajčatové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 3 špetky mletého černého pepře
  • 3 špetky soli
  • 0,5 hrnku hladkolisté petržele - nasekané

Postup přípravy

  1. Polovinu másla rozehřejte v hrnci.
  2. Kohouta nebo kuře naporcujte na 8 dílů, osolte je, opepřete, vložte do hrnce na máslo a opečte ze všech stran.
  3. Opečené maso vyndejte na talíř.
  4. Do hrnce přidejte oloupané cibulky, na proužky nakrájenou slaninu a restujte, až cibulka lehce zezlátne.
  5. Pak přidejte očištěné žampiony, rozdrcený česnek a poduste ještě několik minut.
  6. Přisypte mouku a minutu míchejte.
  7. Za stálého míchání zalijte červeným vínem, vývarem, přidejte rajčatovou šťávu a přiveďte k varu.
  8. Do vína s vývarem vložte orestované maso a duste přikryté hodinu, nebo až je maso měkké.
  9. Před dokončením duste odkryté.
  10. Maso vyndejte, šťávu v hrnci rozmixujte ponorným mixérem, přidejte zbytek másla a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  11. Vložte zpět maso a jen prohřejte.
  12. Podávejte posypané zelenou petrželkou.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Kohout na víně

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat