Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Kuře na plechovce s pivem podle Zdeňka Pohlreicha

lanvin
24hlasů
Hodnotit

3h a 50min

2h a 15min příprava

1h a 35min vaření

494 kJ

energetická hodnota na 100g

130 Kč

cena za celý pokrm

Nutriční informace na 100 gramů:3g tuky0g sacharidy10g bílkoviny

Je léto - čas grilování. Tady je recept na výborné grilované kuře. Kuře na pivní plechovce hodně osolte a nechte několik hodin v chladu rozležet v marinádě z kmínu, koriandru, chilli a sladké papriky. Pivo otevřete a kuře narazte na plechovku. Asi hodinu a půl je tak uďte pod pokličkou na ovocné štěpce, pivo se mezitím úplně vypaří a zevnitř samo jakoby podlévá maso.

Ingredience na
Uložit recept do kuchařky

  • 2,5 kg kuřete - celého
  • 65 g mořské soli
  • 1/2 l piva v plechu - pokojové teploty
  • Na marinádu
  • 2 špetky sušené cibule
  • 2 špetky utřeného česneku
  • 1 špetka směsi koření na chilli con carne
  • 1 špetka čerstvě namletého černého pepře

Postup přípravy

  • Odstraňte kuřecí krk, drůbky a přebytečný tuk. Kůži i dutinu kuřete dobře posolte. Kuře přikryjte mikrotenovou fólií a odložte je na hodinu a půl až dvě hodiny do lednice.
  • Ingredience na marinádu smíchejte dohromady v malé misce.
  • Kuře zvenčí i zevnitř dobře opláchněte studenou vodou a jemně je osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Pak ho celé potřete marinádou. Konce křidélek umístěte tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Před grilováním nechte kuře stát v pokojové teplotě 20-30 minut.
  • Připravte gril na nepřímé grilování nad středním žárem.
  • Otevřete plechovku s pivem a přibližně polovinu vylilijte nebo raději vypijte. Udělejte do horní části plechovky otvírákem na konzervy další dva otvory. Plechovku položte na pevnou podložku a kuře na ni postavte tak, že v něm zmizí.
  • Dřevěné třísky nechte okapat a pak je dejte přímo na hořící dřevěné uhlí nebo do udící krabice na plynovém grilu (podle instrukcí v návodu).
  • Jakmile se z třísek začne kouřit, přesuňte kuře na plechovce na gril a umístěte ho tak, aby „stálo“ na svých dvou nohou a plechovce jako na pomyslné trojnožce. Kuře grilujte na nepřímém středním žáru 75-90 minut pod zavřeným krytem, dokud šťáva, která z něj uniká, nebude čirá.
  • Kuře i s plechovkou (pozor pivo v ní bude velice horké) pak opatrně sundejte z grilu. Nechte je pak 10 minut odpočinout, zbavte plechovky a naporcujte. Podávejte teplé.
TIP:

Teplota: nepřímý střední žár 180-230 °C. Speciální výbava: 4 pořádné hrsti pilin z ořechovce, namočené ve vodě alespoň 30 minut. Udělejte krok napřed: 1 a půl až 2 hodiny potřebujete na nasolení kuřete.

Kuřecí paličky pečené s jablky

Kuřecí paličky pečené s jablky

5 hlasů
1h a 20min 412kJ 190 Kč
Koriandrový dip

Koriandrový dip

3 hlasy
15min 540kJ 70 Kč

Podobné recepty

Kachna pečená 13 hodin

Kachna pečená 13 hodin

37 hlasů
13h a 15min 846 kJ 232 Kč
Kuřecí prsa s broskví

Kuřecí prsa s broskví

25 hlasů
50min 648 kJ 161 Kč
Kuřecí paličky

Kuřecí paličky

24 hlasů
1h a 15min 510 kJ 130 Kč
Kuřecí stehna na šalvěji

Kuřecí stehna na šalvěji

21 hlasů
1h a 15min 559 kJ 98 Kč
Medová kachna

Medová kachna

20 hlasů
2h a 0min 688 kJ 168 Kč
Jarní kuře

Jarní kuře

36 hlasů
35min 393 kJ 132 Kč

Články nejen o vaření