Zeleninové špízy
Grilované, zeleninové špízy s rajčatovou salsou.
-
60min
45min příprava
15min vaření
-
223 kJ / 53 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy6g
tuky3g
Ingredience na
- 3 ks
malých lilků
- 1 lžička
soli
- 3 ks
větší červené cibule
- 16 stroužků
česneku
- 3 ks
zelené papriky
- 4 ks
tvrdší rajčat
- 4 špetky
mletého pepře
- 3 lžíce
olivového oleje
- K podávání
- 6 ks
oloupaných zralých rajčat
- 1 ks
větší šalotky
- 4 lístky
bazalky
- 3 lžíce
olivového oleje
- 2 špetky
soli
- 3 špetky
mletého pepře
Postup přípravy
- Lilky překrojte podélně na polovinu, pak je nakrájejte na stejně silné plátky.
- Lilek vložte na 30 minut do osolené vody. Lilek musí zůstat pod vodou. Pak lilek sceďte a otřete dosucha.
- Papriky nakrájejte na silné proužky, cibuli na větší kousky, rajčata nakrájejte každé na 4 kusy.
- Do velké misky nasypte zeleninu, osolte ji, opepřete a pokapejte olejem. Velmi zlehka zeleninu promíchejte.
- Zeleninu střídavě napíchejte na špízy a grilujte na otevřeném venkovním grilu, nebo domácím stolním grilu přibližně 15 minut. Špízy při grilování otáčejte.
- Příprava salsy k podávání:Rajčata rozmačkejte v rendlíku vidličkou. Přidejte jemně nasekanou šalotku, nasekanou bazalku, olej, vše podle chuti osolte, opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu a duste 10 minut. Nechte vychladnout.
- Špízy podávejte s rajčatovou salsou.