Šneci se sýrem, slaninou a bylinkami
Slaní šneci jsou vhodní jako malá svačina, nebo jako neotřelý doplněk k polévce.
-
1h a 15min
45min příprava
30min vaření
-
974 kJ / 232 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny9g
sacharidy20g
tuky12g
Ingredience na
- 300 g
hladké mouky
- 1 ks
kypřicího prášku do pečiva
- 1 špetka
soli
- 60 g
změklého másla
- 50 g
strouhaného parmazánu
- 250 ml
mléka
- 100 g
najemno nastrouhaného sýra
- nejlépe čedar
- 150 g
anglické slaniny
- 0.5 hrnku
jemně nasekaných bylinek
- tymián, petrželka apod.
- Na potření
- 1 ks
vejce
- rozšlehané
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Slaninu nakrájejte nadrobno a lehce ji orestujte v pánvi.
- Do větší mísy prosejte mouku, kypřící prášek a sůl.
- Přidejte změklé máslo a rukama zpracujte, až bude směs připomínat jemnou drobenku.
- Vmíchejte strouhaný parmezán a udělejte ve středu důlek.
- Do moučné směsi přidejte mléko a vařečkou míchejte, až se vše spojí. Přípravu těsta můžete dokončit rukama. Těsto by mělo být poddajné, ale nemělo by lepit.
- Z těsta vytvarujte kouli.
- Těsto pomoučněným válečkem rozválejte na placku 25 x 30 cm.
- Rovnoměrně ji posypte slaninou, nasekanými bylinkami a strouhaným sýrem.
- Od delší strany placku srolujte do válce.
- Ostrým nožem válec nakrájejte na 12 stejně silných plátků.
- Šneky uložte na připravený plech, nechte mezi nimi mezery asi 2 cm a potřete je rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebudou šneci zlataví a propečení. Podávejte nejlépe teplé nebo při pokojové teplotě.
- Tito šneci chutnají nejlépe v den, kdy jsou upečení.
TIP:
Šneky je možné zamrazit ve vzduchotěsné nádobě nebo v uzavíratelném sáčku k zmrazování potravin. Rozmrazujte je při pokojové teplotě a poté je ohřejte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 160 °C.