Šátečky se špenátem a sýrem
Těžko hledat báječnějšího pomocníka, než je listové těsto, které si bez práce přinesete z obchodu.
-
1h a 5min
45min příprava
20min vaření
-
910 kJ / 217 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny7g
sacharidy11g
tuky14g
Ingredience na
- 400 g
listového těsta
- 1 ks
cibule
- najemno nakrájené
- 4 stroužky
česneku
- jemně nasekaného
- 2 lžíce
olivového oleje
- 300 g
čerstvého špenátu
- 1 ks
vejce
- do špenátu
- 4 lžíce
strouhaného parmezánu
- 100 g
mozzarelly
- nakrájená na nudličky
- 3 špetky
mletého pepře
- 3 špetky
soli
- Na potření
- 2 ks
vajec
- rozšlehaných
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Čerstvé listy špenátu přelijte v cedníku vroucí vodou, nechte okapat a nahrubo nasekejte.
- Na oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte špenát, jemně osolte, opepřete a 5 minut na mírném ohni poduste.
- Přidejte 1 rozšlehané vejce, pokrájený i strouhaný sýr a promíchejte. Nechte vychladnout.
- Těsto podsypte hladkou moukou a rozválejte na obdélníkový nebo čtvercový plát o síle 3-5 mm.
- Vyválené těsto rozkrájejte na 10-15 stejně velkých čtverců.
- Na polovinu každého dejte špenátovou náplň, kraje potřete rozšlehaným vejcem, těsto přeložte do tvaru šátečku a okraje dobře přitiskněte k sobě.
- Šátečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem, propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára a pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova.
- Podávejte teplé nebo studené.