Indická polévka z červené čočky
Jemná červená čočka, oblíbená v Indii, se zhostí polévkové role stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Je však křehčí; vaření trvá jen pár minut.
-
1h a 5min
20min příprava
45min vaření
-
304 kJ / 72 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny3g
sacharidy11g
tuky3g
Ingredience na
- 150 g
loupané červené čočky
- 1 ks
malé červené cibule
- 1 stonek
řapíkatého celeru
- nakrájený na kostky
- 1 ks
větší mrkve
- nakrájené na kostičky
- 1 ks
brambory
- nakrájené na kostky
- 50 g
rajčatového protlaku
- 2 l
zeleninového vývaru
- nebo vody
- 4 lžíce
olivového oleje
- 1 lžíce
kari koření
- 1 lžička
čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky
česneku
- 1 snítka
čerstvého koriandru
- jemně nasekaného
- 0.5 ks
chilli papričky
- volitelné
- 1 lžíce
bio sypkého zeleninového vývaru
- 1 špetka
soli
Postup přípravy
- Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Přidejte nakrájený česnek, zázvor a kari koření, krátce orestujte.
- Přidejte protlak, promíchejte, zalijte vodou nebo vývarem, osolte a pokud přidáte jen vodu, přisypte sypký vývar.
- Do vývaru nasypte nakrájenou zeleninu, na tenké plátky nakrájenou chilli papričku a vařte, dokud není zelenina měkká.
- Nakonec přisypte čočku a krátce povařte, odstavte z plotny a pod pokličkou nechte dojít, až bude čočka zcela měkká.
- Polévku podávejte posypanou nasekaným čerstvým koriandrem.