Prostreno.cz

Pomazánka z červené čočky

Zdravých pomazánek není nikdy dost. Červená čočka je uvařená během 15 minut a není třeba ji předem namáčet.

  • 35min

    20min příprava

    15min vaření

  • 411 kJ / 98 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy11g
tuky4g

Ingredience na

  • 200 g červené loupané čočky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks velké mrkve - nastrouhané na hrubém struhadle
  • 0.5 lžíce citronové kůry z bio citrónu - nastrouhané
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 špetky soli
  • 700 ml vody
  • 3 špetky kari koření

Postup přípravy

  1. Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat.
  2. Na 3 lžících oleje orestujte oloupanou, nakrájenou cibuli.
  3. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte.
  4. Přidejte jemně nasekaný česnek, lehce osolte, posypte kari kořením a promíchejte.
  5. K cibuli a k mrkvi přidejte červenou čočku, vše zalijte vroucí vodou a přikryté vařte na mírném plameni přibližně 15 minut, až je čočka měkká, občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, pokud nějaká voda zůstane, slijte ji. Čočka by měla získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte ji solí a nechte vychladnout.
  6. Pak vmíchejte citronovou šťávu, citronovou kůru a lžíci olivového oleje.

TIP:

Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem a jiným kořením podle chuti.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Pomazánka z červené čočky

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat