Polévka z kadeřávku
Nebojte se neobvyklého vzhledu polévky z kadeřávku. Je uvařená z dobrých surovin a je velmi chutná.
-
1h a 5min
20min příprava
45min vaření
-
291 kJ / 69 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny2g
sacharidy10g
tuky2g
Ingredience na
- 2 lžíce
olivového oleje
- 1 lžíce
červené cibule
- 3 stroužky
česneku
- 4 ks
brambor
- 1.8 l
vody
- 1.5 lžíce
bio sypkého zeleninového vývaru
- 2 ks
bobkového listu
- 200 g
kadeřávku
- 2 špetky
soli
- 2 špetky
mletého pepře
- 1 ks
šunkové klobásy
- nebo podle chuti jiná
Postup přípravy
- Oloupanou, nakrájenou cibuli nechte zesklovatět v hrnci na oleji.
- Přidejte nakrájený česnek a oloupané, na kostičky nakrájené brambory.
- Brambory zalijte vodou, přidejte sypký vývar, bobkový list a vařte 10 minut.
- Kadeřávek nakrájejte na nudličky a nasypte ho k bramborám, vařte 15 minut (v této polévce je dobré, když se brambory trochu rozvaří).
- Klobásu nakrájejte na plátky, přidejte ji do polévky a jen prohřejte.
- Polévku podle chuti osolte opepřete.
TIP:
Kadeřávek neboli kapusta kadeřavá. Listy kadeřávku jsou křehké, zároveň velmi křupavé, šťavnaté a mají specifickou chuť. Skvěle se hodí vařený pro přípravu polévek, pyré, příloh, ale i syrový například do salátů. Vždy použijte jen měkké zelené části, tuhý řapík a bílá žebra odstraňte.