Brambory zapečené se smetanou a sýrem
Nadýchané, smetanové brambory se sýrem a kukuřičnými lupínky.
-
1h a 30min
30min příprava
60min vaření
-
592 kJ / 141 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy18g
tuky6g
Ingredience na
- 1.5 kg
vařených brambor
- 3 lžíce
rozpuštěného másla
- 200 ml
teplého mléka
- 200 g
čerstvého smetanového sýra
- 150 g
strouhaného sýra čedar
- 250 ml
smetany na vaření
- 1 hrnek
nakrájené čerstvé pažitky
- 2 stroužky
česneku
- prolisovaného
- 1 hrnek
kukuřičných lupínků
- 3 špetky
soli
- Na vymazání
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Vařené brambory, mléko, máslo, čerstvý i nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek dejte do misky. Vše rozmačkejte mačkadlem na brambory.
- Nakonec vmíchejte pažitku a podle chuti osolte.
- Takto připravenou bramborovou kaši rozprostřete do vymazané zapékací misky a přelijte je smetanou.
- Lupínky rozmačkejte-například válečkem na nudle a brambory posypte.
- Brambory přikryjte alobalem a pečte je 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
- Brambory odkryjte a dejte je ještě na 10-15 minut do trouby.
- Podávejte se zeleninovým salátem.