Prostreno.cz

Bochánek s mandlemi

Velikonoce bez bochánku, nebo mazance k snídani? Sladké kynuté těsto k Velkonocům patří.

Ohodnotit
(5 hlasů)
  • 5h a 0min

    4h a 0min příprava

    60min vaření

  • 1402 kJ / 335 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy43g
tuky12g

Ingredience na

  • 200 ml polotučného mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí (7g)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g kandované citronové kůry - nebo pomerančové
  • 2 špetky soli
  • 2 ks žloutků - rozšlehané
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • 100 g plátků mandlí
  • 150 g másla
  • 0.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Na polevu
  • 0.5 ks citrónu
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • Na potření
  • 1 ks rozšlehaný žloutek

Postup přípravy

  1. Do vlažného mléka přisypte malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Mezitím si do mísy prosejte polohrubou mouku, sůl a kypřící prášek, přidejte vanilkový cukr a zbytek cukru krupice.
  3. Máslo si rozpusťte a poté nechte zchladit.
  4. Vzešlý kvásek smíchejte se sypkou částí, 2 žloutky a máslem.
  5. Vypracujte tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta vmíchejte polovinu mandlí, rozinky a kandovanou kůru.
  6. Těsto dejte do mísy, lehce poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujte a nechte kynout.
  7. Z těsta vytvořte bochánek, poprašte ho moukou a nechte zakrytý bochánek kynout.
  8. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem, střed nařízněte do kříže.
  9. Bochánek pečte při 180 °C po dobu 15 minut, následně teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčte, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě mazanec dopečte.
  10. Vychladlý mazanec potřete citronovou polevou a posypte zbytkem mandlí.
  11. Poleva: Do misky prosejte cukr, přidejte rum, šťávu z půlky citronu a vše důkladně promíchejte.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Bochánek s mandlemi

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat