Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Bochánek s mandlemi

lanvin
5hlasů
Hodnotit

5h a 0min

4h a 0min příprava

60min vaření

1402 kJ

energetická hodnota na 100g

130 Kč

cena za celý pokrm

Nutriční informace na 100 gramů:12g tuky43g sacharidy7g bílkoviny

Velikonoce bez bochánku, nebo mazance k snídani? Sladké kynuté těsto k Velkonocům patří.

Ingredience na
Uložit recept do kuchařky

  • 200 ml polotučného mléka
  • 120 g cukru krupice
  • 1 balení sušeného droždí (7g)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g kandované citronové kůry - nebo pomerančové
  • 2 špetky soli
  • 2 ks žloutků - rozšlehané
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • 100 g plátků mandlí
  • 150 g másla
  • 0.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Na polevu
  • 0.5 ks citrónu
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • Na potření
  • 1 ks rozšlehaný žloutek

Postup přípravy

  • Do vlažného mléka přisypte malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  • Mezitím si do mísy prosejte polohrubou mouku, sůl a kypřící prášek, přidejte vanilkový cukr a zbytek cukru krupice.
  • Máslo si rozpusťte a poté nechte zchladit.
  • Vzešlý kvásek smíchejte se sypkou částí, 2 žloutky a máslem.
  • Vypracujte tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta vmíchejte polovinu mandlí, rozinky a kandovanou kůru.
  • Těsto dejte do mísy, lehce poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujte a nechte kynout.
  • Z těsta vytvořte bochánek, poprašte ho moukou a nechte zakrytý bochánek kynout.
  • Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem, střed nařízněte do kříže.
  • Bochánek pečte při 180 °C po dobu 15 minut, následně teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčte, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě mazanec dopečte.
  • Vychladlý mazanec potřete citronovou polevou a posypte zbytkem mandlí.
  • Poleva: Do misky prosejte cukr, přidejte rum, šťávu z půlky citronu a vše důkladně promíchejte.
Perník s jablky

Perník s jablky

1 hlas
1h a 10min 1001kJ 90 Kč
Hovězí roštěná

Hovězí roštěná

1 hlas
2h a 50min 973kJ 290 Kč

Podobné recepty

Mandarinkový koláč

Mandarinkový koláč

1 hlas
1h a 50min 1149 kJ 150 Kč
Hrníčkový koláč s rumovou polevou

Hrníčkový koláč s rumovou polevou

3 hlasy
1h a 15min 1360 kJ 99 Kč
Perník s brusinkami a oříšky

Perník s brusinkami a oříšky

3 hlasy
1h a 5min 1272 kJ 120 Kč
Dýňový, medový chlebíček

Dýňový, medový chlebíček

10 hlasů
1h a 25min 1220 kJ 90 Kč
Velikonoční chlebíček

Velikonoční chlebíček

6 hlasů
1h a 15min 1324 kJ 120 Kč
Velikonoční bábovka s jogurtem

Velikonoční bábovka s jogurtem

8 hlasů
1h a 5min 1113 kJ 80 Kč

Články nejen o vaření