Bábovka s vlašskými ořechy
Slavnostní, naprosto skvělá, vláčná, s ořechy a nugátem.
-
1h a 30min
30min příprava
60min vaření
-
1476 kJ / 352 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny7g
sacharidy25g
tuky22g
Ingredience na
- 6 ks
vajec
- žloutky a bílky zvlášť
- 1 špetka
soli
- 280 g
změklého másla
- 220 g
moučkového cukru
- 250 ml
smetany ke šlehání
- 360 g
polohrubé mouky
- 0.5 lžíce
dřeně čerstvé vanilky
- nebo 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek
vlašských ořechů
- drobně nasekaných
- 1 ks
kypřícího prášku do pečiva
- 100 g
nugátu
- nebo mléčné čokolády -nasekané
- 1 lžíce
kakaa
- 2 lžíce
hrubé mouky
- na vysypání formy
- Na vymazání
- 1 lžíce
tuku
Postup přípravy
- Velkou bábovkovou formu vymažte a vysypte, troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve větší misce smíchejte máslo s polovinou cukru a utřete do hustého krému.
- Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte smetanu. Krátce prošlehejte.
- V jiné misce vyšlehejte se špetkou soli dotuha bílky se zbytkem cukru.
- Zhruba polovinu sněhu smíchejte s máslovým krémem, přisypte mouku prosetou s kypřicím práškem, vanilkovou dřeň, promíchejte a pak zlehka přidejte zbytek bílkového sněhu.
- Do formy vlijte polovinu těsta, posypte ho ořechy a nugátem.
- Do zbývajícího těsta vmíchejte kakao a nalijte ho na ořechy s nugátem.
- Pečte přibližně 60 minut.