Prostreno.cz

Brambory pečené se strouhaným sýrem

Brambory jsou nakrájené na tenké plátky, ale ve spodní části zůstávají spojené. Zatímco vnitřek brambor je měkký a krémový, vnější vrstvy jsou křupavé.

Ohodnotit
(1 hlasů)
sun
  • 1h a 15min

    30min příprava

    45min vaření

  • 579 kJ / 138 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy12g
tuky8g

Ingredience na

  • 8 ks větších brambor - stejně velkých
  • 150 g anglické slaniny - nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks šalotky - jemně nasekané
  • 120 g tvrdého sýra - nastrouhaného
  • 300 ml 33% smetany
  • 3 špetky soli
  • 2 špetky mletého, bílého pepře
  • 2 stroužky česneku - prolisovaného
  • 2 snítky čerstvého tymiánu - lístky
  • Na vymazání
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Pekáček vymažte olejem.
  3. Slaninu se šalotkou krátce orestujte v pánvi s 1 lžíci oleje.
  4. Brambory oloupejte a nakrájejte je na velmi tenké plátky, brambory nekrájejte celé, spodní část brambor musí zůstat vcelku- nenakrájená.
  5. V misce promíchejte sýr, prolisovaný česnek, lístečky tymiánu, smetanu, sůl a pepř.
  6. Nakrájené brambory postupně namočte a „obalte“ v připravené smetaně.
  7. Brambory ukládejte do vymazaného pekáčku. Pokud vám zbude smetana, přelijte ji přes brambory.
  8. Brambory pečte přikryté v předehřáté troubě 35-45 minut.
  9. Před podáváním posypte brambory anglickou slaninou se šalotkou.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Brambory pečené se strouhaným sýrem

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat