Vepřová panenka plněná rukolou
Dokonalý hlavní chod. Slanina se postará o to, aby panenka zůstala šťavnatá a aby krásně voněla. Pikantní chuť dodá rukola a zelený pepř.
-
1h a 45min
30min příprava
1h a 15min vaření
-
985 kJ / 235 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny8g
sacharidy6g
tuky20g
Ingredience na
- K přípravě
- 800 g
vepřové panenky
- 1 lžička
soli
- 5 lžic
oleje
- 200 ml
masového vývaru, nebo vody
- Na náplň
- 4 plátky
anglické slaniny
- 100 g
rukoly
- 3 plátky
sýra mozzarella
- 1 lžíce
zeleného pepře ve slaném nálevu
- Na omáčku
- 2 ks
šalotky
- nakrájené najemno
- 2 lžíce
petrželky
- nasekané
- 150 ml
červeného vína
- 1 lžíce
másla
- 150 ml
33% smetany
- 2 špetky
soli
- 120 g
studeného másla
- 0.5 hrnku
hladké mouky
Postup přípravy
- Očištěné maso nařízněte nožem tak, aby vznikl plát. Maso lehce dlaní naklepejte.
- Maso osolte z obou stran.
- Na připravený plát masa položte plátky slaniny, plátky sýra, rukolu a nasekaný zelený pepř.
- Z masa vytvarujte roládu a maso ovažte potravinářským provázkem, aby drželo tvar.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V pekáčku na rozehřátém oleji vepřovou panenku ze všech stran orestujte.
- Maso podlijte 200 ml vody, nebo vývaru, přikryjte a dejte na 35-40 minut do trouby, podle velikosti rolády se může doba pečení lišit. Jednoduše pečte maso doměkka.
- Měkké maso vyjměte z trouby, položte ho na talíř a přikryjte - třeba alobalem.
- Pekáček postavte na sporák, přidejte 1 lžíci másla, šalotku, petržel a 2-3 minuty míchejte.
- Přidejte červené víno a na mírném ohni vařte 10 minut.
- K vínu přilijte smetanu a na mírném ohni vařte dalších 10 minut.
- Do hotové omáčky vmíchejte kostky másla obalené v mouce = nakrájejte studené máslo na kostky, ideálně menší než jeden centimetr. Kostky pak můžete dát znovu do chladničky, abyste měli jistotu, že budou opravdu studené. Kostky másla promíchejte s hladkou moukou. Ta ulpí na másle, a takto připraveným máslem se omáčka zahustí. Podle chuti omáčku osolte.
- Měkké maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.