Prostreno.cz

Salát Nicoise

Salát Nicoise je nejen zdravý, ale také velmi chutný. Název proslulého salátu z francouzského Azurového pobřeží se vyslovuje [nykoaz]. Kromě zeleniny jsou pro tento salát charakteristickými ingrediencemi vařená vejce, tuňák, ančovičky a brambory.

  • 20min

    10min příprava

    10min vaření

  • 516 kJ / 123 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny11g
sacharidy3g
tuky6g

Ingredience na

  • 4 ks vajec
  • 200 g zelených fazolek - čerstvých nebo mražených
  • 3 ks rajčat
  • 400 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 400 g brambor - malých
  • 50 g černých oliv - vypeckovaných
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 ks červené cibule
  • 8 ks ančoviček
  • 1/2 hlávky salátu
  • Na ozdobu
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • Na přílohu
  • bílá bageta
  • Na zálivku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa - lze nahradit i citronovou šťávou
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice - nejlépe dijonské
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Nasypte brambory do hrnce (větší bram­bory rozkrojte na polovinu) a 12–15 minut vařte, aby byly brambory měkké, ale nezačaly se ještě rozpadat. Vodu slijte a brambory osušte. Dále uvařte vejce natvrdo (trvá to osm až deset minut) a po vychladnutí je rozkrájejte na čtvrtky.
  2. Fazole vařte asi 5 minut a pak fazolky sceďte a propláchněte studenou vodou. Smíchejte ingredience na zálivku a prošlehejte je, aby vznikl krémový dresink.
  3. Ve velké misce promíchejte nakrájená rajčata, okurku, pokrájený salát, tuňáka, brambory, fazolky. Nakonec jemně vmíchejte nakrájená kolečka červené cibule, pokrájené ančovičky, vejce a olivy. Na závěr pokapejte zálivkou.
  4. Podávejte s čerstvou bílou bagetou.

TIP:

Zálivku lze udělat i dietnější. Postačí vám 4 lžíci olivového oleje, šťáva z jednoho citrónu a sůl a pepř na dochucení.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Salát Nicoise

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat