Prostreno.cz

Salát z čekanky

Dietní a zdravý salát z čekanky a rajčat.

Ohodnotit
(10 hlasů)
  • 20min

    20min příprava

    0min vaření

  • 207 kJ / 49 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy4g
tuky2g

Ingredience na

  • 4 ks čekankových puků
  • 4 ks rajčat
  • 200 g sýra cottage
  • 1 ks červené cibule
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře

Postup přípravy

  1. Čerstvou očištěnou čekanku nakrájejte napříč na nudličky. Dejte do mísy. Přidejte nakrájená rajčata, nakrájenou cibuli, podle chuti sůl, pepř, 1 lžičku vinného octa a promíchejte. Nakonec promíchejte s majonézou a sýrem.
  2. Podávejte s tmavým chlebem.

TIP:

Ač nejsou čekankové puky příliš bohaté na vitaminy, jak jsme tomu zvyklí u jiné zeleniny, obsahují jiné, velice prospěšné látky, které v našem organismu působí hlavně detoxikačně. Už samotný vysoký obsah vlákniny má blahodárný vliv na zažívání, zlepšuje průchodnost střev a zabraňuje zácpě. Dalším ohromným přínosem pro nás je fakt, že konzumace čekanky vede ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, respektive zabraňuje nadměrnému ukládání tukových složek v našem organismu. Tento proces začíná už právě ve střevech, tukové složky jsou navázány a odvedeny z těla ven předtím, než se stihnou uložit do krve. Čekanka je tedy účinnou prevencí nemocí a komplikací kardiovaskulárního systému, jako jsou arterioskleróza (kornatění cév), vysoký krevní tlak, infarkt, mrtvice a podobně. Lidé s nadváhou, diabetes či některými poruchami metabolismu by měli tuto zeleninu určitě zařadit do své stravy, protože dokáže přírodní cestou odbourávat nebezpečné tukové látky.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Salát z čekanky

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat