Prostreno.cz

Španělská čočka

Tato hustá čočková polévka patří mezi jídla „de cuchara“, volně přeloženo „na lžíci“ (jedná se především o vydatné pokrmy z luštěnin). Je typická pro celé Španělsko. Recept pochází z knihy Jak chutná Andalusie a Jak chutná Itálie z Edice ČT.

  • 50min

    10min příprava

    40min vaření

  • 664 kJ / 158 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy19g
tuky6g

Ingredience na

  • 250 g čočky
  • 1 ks zralého rajčete
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks červené papriky
  • 1/2 ks zelené papriky
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku - i se slupkou
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 ks klobásy chorizo
  • špetka mletého římského kmínu
  • sůl
  • 2 ks brambor

Postup přípravy

  1. Do hrnce vložte čočku, celé rajče nebo rajčatové pyré, celou mrkev, cibuli, česnek, chorizo, zalijte vodou, přidejte mletou papriku, sůl a vařte 20 minut, poté vyjměte zeleninu a rozmixujte ji.
  2. Vráťte ji do polévky spolu s nakrájenými bramborami a vařte dalších 20 minut. Ke konci vyjměte chorizo a nakrájejte na kolečka. Tato polévka se tradičně podává v kameninové míse. Některé kuchařky přidávají do polévky během varu pár kapek octa.

TIP:

Zralé rajče můžete nahradit 80g Heinz Tomato Frito - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Španělská čočka

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat