Prostreno.cz

Špenátový salát s nivou

Salát chutná stejně dobře studený na pikniku, ale i doma jako teplý salát.

Ohodnotit
(12 hlasů)
sun
  • 40min

    15min příprava

    25min vaření

  • 877 kJ / 209 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy4g
tuky19g

Ingredience na

  • 500 g cherry rajčátek - přepůlených
  • 1 stroužek česneku
  • 3 špetky soli
  • 3 špetky mletého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic vlašských ořechů
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1 hrst bazalkových lístků
  • 200 g plátkové slaniny
  • 100 g nivy nebo roquefortu - nakrájené na malé kousky
  • Na zálivku
  • 2 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce slunečnicového oleje

Postup přípravy

  1. Přepůlená rajčata dejte do malého pekáčku, potřete je propasírovaným česnekem, osolte a opepřete, pokapejte olejem a dejte péct na patnáct minut do trouby předehřáté na 190 °C.
  2. Ve stejnou dobu dejte do trouby nasucho péct i ořechy, po pár minutách krásně zkřehnou, poté je nasekejte a vše dejte stranou.
  3. Ve velké míse smíchejte špenát, bazalku a lehce okořeňte.
  4. Plátky slaniny nasucho vysmažte, na závěr zakápněte olivovým olejem a udržujte teplé.
  5. Vinný ocet a slunečnicový olej smíchejte v malém rendlíku a přiveďte k varu (ocet bude velmi silně cítit), pak zálivkou přelijte salát. Pokud vyrážíte na piknik, s rajčaty a slaninou ho smíchejte až ve chvíli podávání.
  6. Navrch nasypte nivu a ořechy.

TIP:

Zbude-li vám z pikniku, přendejte ho doma na pánev se zahřátým olejem nebo máslem a nechte špenátové lístky ,zavadnout‘ a sýr rozpustit. Promíchejte a podávejte k masu nebo samotné.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Špenátový salát s nivou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat