Prostreno.cz

Zapečený lilek

Lilek zapečený s rajčaty a sýrem.

Ohodnotit
(10 hlasů)
sun
  • 1h a 5min

    25min příprava

    40min vaření

  • 451 kJ / 107 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy5g
tuky8g

Ingredience na

  • 400 g lilku
  • 200 ml smetany
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra
  • 1 lžička soli
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 lžic másla
  • 1 plechovka krájených rajčat á 400 g
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kostka zeleninového vývaru

Postup přípravy

  1. Do rendlíku nalijte smetanu, vsypte strouhaný sýr a na mírném ohni míchejte, až se sýr rozpustí.
  2. Nakrájejte lilek na 1 cm plátky a položte je na papírový ubrousek, posypte solí na a nechte 10 minut „vypotit“.
  3. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek.
  4. V hrnci se 2 lžícemi másla orestujte cibuli a česnek, přidejte rajčata, rajčatový protlak, zeleninový vývar a vařte 10 minut.
  5. Lilek opláchněte, lehce otřete papírovým ubrouskem a orestujte dozlatova na pánvi se zbývajícím rozehřátým máslem.
  6. Do menší zapékací mísy dejte vrstvu lilku, vrstvu připravených rajčat a vrstvu lilku.
  7. Vše přelijte smetanou se sýrem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C přibližně 25 minut.

TIP:

Můžete podávat jako samostatné jídlo s chlebem, nebo jako přílohu k masu nebo rybám místo brambor.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Zapečený lilek

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat